Újabb rafinált módot találtak a hajléktalanok megszívatására

2016.11.16. 07:12

A belvárosban sosincs elég kerékpártároló, a Király utcában most hirtelen megjelent belőle hat is pár négyzetméteren. De nehéz ennek örülni.

A Király utca és a Rumbach Sebestyén utca sarkán van egy irodaház, amelynek a földszintjén a BKK Ügyfélszolgálat is helyet kapott. Az épület Király utcai részén van egy árkádsor, ami majdnem teljesen nyitott, de azért egy minimális védelmet biztosít az időjárás - vagy legalább a hó és eső - elől. Itt, az árkádok alatt élt több hajléktalan, a lehetőségekhez képest egész tűrhető körülmények között. Mostanáig.

Aki ismeri a környéket, tudja, hogy a hajléktalanok semmilyen gondot nem okoztak, csendben meghúzták magukat a fal mellett. Ami pont itt nagyon erős kontrasztot alkotott a járókelőkkel: az utca minden szombaton és vasárnap reggel tele van hányva és szemetelve, éjjelente folyamatos az ordibálás, de erről nem az otthontalanok tehetnek, hanem azok, akiknek egy legénybúcsú vagy egy kocsmatúra idejére jelenti az átmeneti szállást a hetedik kerület. Ezzel a helyzettel nem is történt változás, és valószínűleg nem is fog, amíg le nem cseng a bulinegyed-őrület.

A hajléktalanokba viszont sokkal egyszerűbb belerúgni, pláne így november derekán, amikor éjjelente már bejönnek a fagyok. Ez történt a Király utcában is: hirtelen megjelent - elvileg - hatszor öt bringának elegendő kerékpártároló az árkádok alatt.

Amire még lehetne azt mondani, hogy a bringások fokozott jelenléte indokolta, és nincs mögötte semmilyen összeesküvés, de ezt nemcsak az teszi valószínűtlenebbé, hogy a sarkon túl rögtön ott egy kiépített bringaállás, egy sarokkal arrébb meg még egy, hanem az is, hogy az új bingatárolók egy része egész egyszerűen nem alkalmas kerékpárok tárolására, mert nincsenek elég távol az árkád oszlopaitól, amelyek közé odaszúrták őket.

Így pedig tökéletes a rafinált terv: a hajléktalanok eltűnnek végre, ha halálra fagynak, az már nem a kerület vagy az épület fenntartójának dolga, és vélhetően még bringák sem fogják rondítani az összképet.

Megkérdeztük a BKK-t, ők mit tudnak az új tárolókról, amint válasz érkezik tőlük, frissítjük a cikket.

UPDATE: A BKK elküldte válaszát. Arról érdeklődtünk, mi indokolta a tárolók kihelyezését, miért került olyan helyre is tároló, ahol el sem fér egy kerékpár, és van-e ennek köze a hajléktalanokhoz. Az utóbbi két kérdésre a BKK nem válaszolt. Íme a válasz:

"A BKK 2015-ben és 2016-ban is elnyerte a Kerékpárosbarát munkahely címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kerékpáros Magyarország Szövetség közös pályázatán. A megtisztelő cím elnyeréséhez számos feltételnek meg kellett felelni, ezek egyike, hogy a munkavállalóink számára megfelelő kapacitású kerékpártárolót biztosítsunk. Ezen túlmenően, mint közlekedésszervező, gondoltunk a BKK-ba látogató, kerékpárral érkező ügyfelekre is.

A Rumbach Center irodaházban a BKK bérlőként van jelen. Az árkádos rész közforgalom számára megnyitott magánterület, így a kerékpártárolók iránti igényünket az irodaház üzemeltetője szolgálta ki. Felhívjuk a figyelmét, hogy a kerékpártárolókat nem most, hanem még tavasszal szerelték fel. A kihelyezett szabványos tárolók funkciójukat betöltik, használatukkal kapcsolatban a BKK-hoz ez idáig nem érkezett panasz."

Ne maradjon le semmiről!