A hatóság kérte a hajléktalanelhárítókat a szépen felújított térre

2016.11.17. 10:55

Múlt hónap végén adták át a VIII. kerületben a Kiscsibész teret, amely üde színfolt lett Budapest egyik legforgalmasabb útján, a Nagykörúton. A Krúdy Gyula utca és a József körút sarkán álló parkocskában aztán egyik nap megjelentek a padokon olyan rácsok, amelyeket bátran nevezhetünk hajléktalanelhárítóknak.

A rácsok ugyanis csúnyák, és más funkciót nehéz elképzelni nekik, minthogy megakadályozzák, hogy egy hajléktalan elfeküdjön a felújított padon. Beszámoltunk az elhárítók kihelyezéséről, majd másnap arról is, hogy eltűntek a vasak

Mi történt egy nap alatt?

A fővárosi főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatósága azt írta az Indexnek, hogy a Kiscsibész téren a Főkert végzett felújítási munkálatokat, a teret október 23. előtt adták át.

A kihelyezett padokra a kerületi hatóságok kérésére kerültek fel az említett vasak. 

A Főkert vezetése ezek kihelyezése után elégedetlen volt az eredmény esztétikai értékével, ezért újragondolták, és leszereltették a vasat" - írta a hivatal. Vagyis a hatóságok kérték, a főváros kihelyezte, majd a Főkert leszereltette. A vasak fel- és leszerelése amúgy a hivatal szerint nem járt plusz költséggel: "a vasak saját meglévő készletből voltak, nem újonnan rendelésből származtak". 

Arra a kérdésünkre nem válaszolt a hivatal, hogy a hajléktalanok elrettentése miatt szerelték-e fel eredetileg a vasakat. Azt viszont megtudtuk, hogy a tér nem marad így végleg: a hivatal szerint "a tér kialakításának esztétikailag is ízléses megvalósítása folyamatban van".

A Király utcában a kerékpártárolók a hajléktalanelhárítók?

Egy másik ügyre is rákérdeztünk a fővárosnál. A Király utca és a Rumbach Sebestyén utca sarkán az árkádok alatt megjelent ugyanis hat kerékpártároló, amely arra is jó, hogy távol tartsa onnan a hajléktalanokat. Mivel az irodaház a BKK székháza, a BKK válaszolt a kérdéseinkre. A cég szerint mivel a BKK 2015-ben és 2016-ban is elnyerte a Kerékpárosbarát munkahely címet az NFM és a Kerékpáros Magyarország Szövetség közös pályázatán, számos feltételnek kell megfelelni, például "megfelelő kapacitású kerékpártárolót biztosítani". 

A Rumbach Center irodaházban a BKK bérlőként van jelen. Az árkádos rész közforgalom számára megnyitott magánterület, így a BKK kerékpártárolók iránti igényét az irodaház üzemeltetője szolgálta ki. Az idén tavasszal – tehát nem a napokban – megjelent kerékpártárolók korábban máshonnan leszerelt eszközök voltak, kihelyezésük ingyenes volt. A kihelyezett szabványos tárolók funkciójukat betöltik, használatukkal kapcsolatban a BKK-hoz ez idáig nem érkezett panasz – írta a cég.