Megjelent az első színes album a magyar art decóról

Végre kinyomtatták Bolla Zoltán e-könyvének első részét

2016.11.20. 10:41
Jugendstiltől art decóig
Jugendstiltől art decóig
Fotó: Bolla Zoltán / Bálint Imre / Stewie1980 (Flickr) / Andreas Praefcke (Wikipedia) / facebook.com/BudapestArtDeco

Fél éve lelkesen hívtam fel a figyelmet Bolla Zoltán  A magyar art deco építészet című könyvére , amely az eddig megjelent legátfogóbb munka a stílus hazai képviselőiről. Igazi hasznos olvasmány, rendszeresen forgatom és hivatkozom rá, akár egy Belvárosban lerombolt  Medgyaszay műemlékről , akár a  józsefvárosi munkásszentélyről  van szó. A nagy örömködésben csak egy dolgot fájlaltam: "hiányzik a nagy alakú könyv, meg a fényes papír illata". Nos, néhány napja már ezután sem kell sóvárognom, ugyanis a könyv első része megjelent nyomtatásban is.

Bolla Zoltán nem építész. Bár eredetileg egy szakirányú iskolába kezdett járni, az csak arra volt jó, hogy megutáltassák vele az egész témát. Aztán évekkel később, már felnőtt fejjel egyszer csak rácsodálkozott egy házra, ami semmi olyasmihez nem hasonlított, amit korábban látott. Egy arts and craft stílusú épület volt, ahonnan már csak egy lépés volt, hogy beleszeressen a szecesszióba. Lelkesen gyűjteni kezdte a könyveket, amik ehhez kapcsolódnak, és vadászni Magyarország és Európa stílusba vágó emlékeit.

390977 188716627945377 110490643 n
Fotó: facebook.com/BudapestArtDeco

Ez a szerelem azonban múlékonynak bizonyult: hamar elért a határaihoz. Ekkor fedezte fel magának az art decót. Szecessziós gyűjteményében már korábban is felbukkant egy-egy ilyen ház, amelyek ugyan nem passzoltak száz százalékban a témához, de nem tudott ellenállni annak, hogy lefotózza őket és utánuk járjon. Mondjuk például, amikor rádöbbent, hogy egy-egy debreceni utcarészlet akár New Yorkban is lehetne.

Leszkovszky György freskói (1938)
Leszkovszky György freskói (1938)
Fotó: Bolla Zoltán / facebook.com/BudapestArtDeco

A dolog annál is izgalmasabb volt, mert idehaza nem nagyon volt irodalma a témának, nem igazán gyűjtötte össze senki sem korábban az art decó emlékeket. Ebben persze szerepe lehetett annak is, hogy hazánkban soha nem jelent meg vegytisztán ez az irányzat, nem voltak olyan építészek, akik csak ebben alkottak, de az ide sorolható épületek többsége is inkább csak elemeiben idézi meg az art decót. Zoli újra nyakába vette tehát az országot és most már szánt szándékkal kereste azokat az épületeket, amelyeket korábban csak elvétve fotózott.

Meg persze voltak saját felfedezései is, amelyekről korábban nem nagyon esett szó máshol. Ahogy mesélte, bármerre autózik, a szeme sarkából is képes kiszúrni egy egy jellegzetes art decós formát. Így került a látóterébe például több könyvben szereplő épület is: fék, visszafordulás, elő a fényképezőgépet. Aztán persze voltak házak, amelyekhez vissza kellett menni újra és újra, mert nem volt épp jó az idő, vagy lehetőség volt egy újabb részletéhez hozzáférni.

A szorgalmas munkának köszönhetően a gyűjtemény hosszú évek alatt dagadt és dagadt egy Google képgyűjteményben, amit egyre többen kezdtek csodálni. Csodálni, és kérés, meg forrásmegjelölés nélkül lenyúlni. Úgyhogy egy idő után privátra állította, és elhatározta, hogy könyvet készít belőle. Aki ismeri az ilyen könyvek kiadását, az nem csodálkozik rajta, hogy nem a pénzszerzés motiválta. Egyszerűen megirigyelte, hogy Nyugat-Európában vagy Amerikában mennyi szép album között válogathat az ember, miközben idehaza egy sem akad. Egyszerűen szeretett volna a kezébe venni egy ilyen kiadványt, s mivel nem volt, csinált egyet.

Persze egyszemélyes kommandóként elég nehéz végigvinni ezt. Mert az hagyján, hogy az ember a házak után kutatva végigutaz hat év alatt húszezer kilométert, majd ebből ír egy könyvet. Itt a fotóanyag, sőt a könyv tervezése is ugyanannak a személynek a munkája. A kiadásra így sem lett meg a pénz rögtön. Így született meg tavasszal előbb az e-könyv-változat, majd most Karácsony előtt a nyomtatott verzió.

Legalábbis az első kötet, mely a 480 oldalas elektronikus könyv első, nagyobb felét tartalmazza, mely egyben az épületek 80%-át lefedi, 272 oldalon. Az egyben kiadott verzió olyan drága lett volna, hogy valószínűleg nem lehetett volna eladni a magyar piacon. Azért így is nagyon látványos lett a kiadvány, ezer színes és archív fotóval, négyszáz épülettel. Ami a PDF-kiadványban még nem szerepelt: került bele egy kivehető budapesti térképmelléklet is art deco-turistáknak. A könyv második fele feltehetőleg jövő ilyenkor jelenik meg.

A Magyar art deco építészet című könyv bemutatója november 24-én, csütörtök este, 17.30-kor lesz az Iparművészeti Múzeum Shopban.  A szerzővel dr. Ferkai András  építészettörténész , a MOME tanszékvezetője  beszélget

Bővebb információt a budapestartdeco.hu oldalon találtok, ahol meg is lehet rendelni a könyvet. Ha pedig még többet olvasnátok a magyar építészetről, kövessétek az Urbanistát a Facebookon! (Annál is inkább, mert Bolla Zoltán hamarosan saját cikkel is jelentkezik a blogon.)

  • Tippek
  • Lakáshitel