Elad az állam egy egész bérházat a Parlament szomszédságában

1,5 milliárdról indul a licit

2016.12.14. 12:22

A Kossuth tér északi felén álló háztömbben hirdet eladásra egy egész házat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A licit másfél milliárdról (egész pontosan 1.455.795.000 forintról) indult és elvileg már tegnap óta tart, derül ki az árverés oldalról.

A szóban forgó háztömb kívülről egyetlen hatalmas épületnek tűnik, ami nem egyedülálló dolog a Kossuth téren. Akár a déli oldalon álló, mostanában sokat emlegetett épületcsoportnak, ennek is közös homlokzatot terveztettek, hogy egységes legyen a tér képe. Mégpedig Wellisch Andorral, aki az Országház túloldalán álló, nem rég helyreállított Wellisch-palotát tervező Wellisch Alfréd fia volt.

A tömb annyira egységes képet mutat kifelé, hogy mindenütt közös néven említik, hol Bauxit-házként (az egyik épületet a Bauxit Ipari Részvénytársaság építtette 1938-ban), hol Biarritz-házként (a ma is itt működő kávéház nyomán), hol Amerikai-házként (1945-től az Egyesült Államok katonai missziójának székháza lett). Történetéről Bächer Iván írt róla bővebben, de az Urbanistán is szerepelt nem olyan rég egy ablakcsere kapcsán.

A háztömbben valójában öt épület van − ami jól látszik a légi felvételen, ahol még épp épül  az Országház melletti mélygarázs −, és mindegyiknek más volt a tervezője. A szóban forgó épület a Duna felé néző, melynek tervezője Fried Miksa volt. Ez egészen a közelmúltig amerikai tulajdonban volt, majd egy ingatlancsere során (Táncsics börtönével együtt) került magyar kézbe.

A 18 lakásos ház gépészetileg nincs a legjobb állapotban a leírás szerint, bár a legfőbb problémát valószínűleg nem ez fogja okozni, hanem hogy bauxitbetonból épült. Ami azt jelenti, hogy (ahogy hirdetményben nagyon óvatosan így fogalmaznak):

idővel változó (csökkenő) tartószerkezeti tulajdonságokkal bír, ezért az épület jelen állapotában nem használható. A feltárások után az épület tartószerkezetét meg kell erősíteni.

Volt olyan építész, aki ennél kevésbé óvatosan fogalmazott: lehet, hogy le kell bontani. Bár az épület nem védett, műemléki környezetben fekszik. Szinte kizárt, hogy a homlokzatát megváltoztassák, hiszen az közös két szomszédjával. Nem véletlenül szerepelt együtt azokkal Laki Nóra tavalyi nagyszerű Házaló projektjében is:

Hogy milyen értékű a ház ingatlanpiaci értéke, azt csak becsülni lehet. Mint láthattuk, a tér túloldalán 100 millió forint körül árulnak egy 41 és egy 49 négyzetméteres lakást, de a szóban forgó háztömbben (természetesen nem az eladó épületben) is vehetünk egy kis kecót kétmillió forint feletti négyzetméteráron.

Bővebb információ az épületről és az árverésről a MNV honlapján.

Érdekel a budapesti házak története? Kövesd a az Urbanistát a Facebookon!