Bontják a csodálatos zugligeti villamosmegállót

Így igaz, de ne aggódjon senki, épp most mentik meg

2017.01.02. 11:09
40 hozzászólás

A világ egyik legszebb villamosmegállója (mely eredetileg nem villamos, hanem lóvonat, és nem megálló, hanem végállomás volt) már nagyon rég óta pusztult. A korábbi favázas épületek helyére 1885-ben épült a ma ismert ház Kauser József tervei szerint. Aztán eljárt felette az idő, alakítgatták így-úgy, de a sorsát azt pecsételte meg, amikor megszűnt a villamosjárat. 

Pár éve még megpróbálta eladni az önkormányzat, de nem sikerült: mindenki visszarettent a műemlékvédelmi kötelezettségektől. Aztán végül a XII. kerület úgy döntött, maga rakatja rendbe a helytörténeti gyűjteményének.  Be is mutatták a látványterveket, milyen is lesz a felújítás után.

Olvasónk, István most ijedten küldött nekünk egy képet, amelyen az látszik, hogy a házat elkezdték bontani. Elsőre félelmetesnek tűnik, de tulajdonképp nincs rajta semmi meglepő: a Zoboki-Demeter iroda látványtervein is az szerepel, hogy egy jókora szakaszon üvegre cserélik a falat. Olvasónk megdöbbenve teszi fel a kérdést:

Hol itt "a műemléki védettséget élvező épület restaurálása"?

Nyugi, nincs semmi baj!

És nem azért,  mert a belső tere – melyet évtizedeken keresztül lakóházként hasznosítottak – nem lenne ideális a helytörténeti gyűjtemény befogadására, vagyis csak a múzeum kedvéért építenek bele nagy üvegfelületeket. Itt ugyanis nem erről van szó!

Hanem arról, hogy azokon a helyeken, ahol bontanak, eredetileg sem voltak falak!

Patak Gergely az Örökségfigyelőn írt egy remek cikket két éve a ház történetéről, amiben bemutatja, hogyan változtatták meg 1920-ban az eredetileg nyitott épületet.

A végállomás az 1920-as átépítés előtt, a nagyvonalú középső térrel
A végállomás az 1920-as átépítés előtt, a nagyvonalú középső térrel
Fotó: VEKE / oroksegfigyelo.blog.hu

A középső részeket csak akkor falazták föl, hogy a vasúti dolgozók számára egy nyolclakásos bérházat alakítsanak ki benne. Vagyis itt épp úgy a toldások-foldások elbontásáról van szó, ahogy a Hild-villa esetében is történt két utcával arrébb. 

Reméljük minél hamarabb elkészül a ház, és az egykori legszebb villamosmegálló ismét a legszebb lesz.

Érdekel a budapesti épületek története? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?