2020-ra luxushotelként nyílik meg a Balettintézet

Vajon teljes szépségében állítják-e vissza a Lechner Ödön tervezte palotát?

2017.01.18. 14:41

Mostanra az Andrássy úti Balettintézet – leánykori nevén Drechsler-palota – lett az a műemlék, ami néhány évvel ezelőtt a Várkert Bazár volt: neves építészünk gyönyörű épülete a város kellős közepén, világörökségi környezetben rohad szét a turisták által leginkább látogatott helyen. 

A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte gyönyörű ház ráadásul teljesen indokolatlanul pusztul egy évtizede, amióta vérlázító áron elkótyavetyélte Terézváros az ingatlant. Azóta üresen áll, és csak időnként bukkannak fel hírek vele kapcsolatban. Mondjuk, hogy állagmegóvás címén leverték róla a díszeket, meg hogy miután Orbán belengette, hogy vissza akarja venni az üres épületet, hirtelen elkezdtek rajta némi látszatmunkát. Azóta a ház gazdát cserélt, és a mai sajtóbejelentés szerint (amit Portfolió szúrt ki) úgy tűnik, végre rendeződik a helyzete.

Eszerint a katari tulajdonossal megegyeztek, hogy az épületben luxushotel nyílik 2020-ban W Budapest néven, a Mariotthoz tartozó W Hotels Worldwide tagjaként. Teljes felújítás, 162 szoba, elnöki lakosztály, étterem, bár, spa, fitnesz miegymás. Az biztos, hogy ennél menőbb fekvésű hotel kevés lesz Budapesten, már ami az Operára nyíló kilátást illeti.

Szóval egyfelől örülök, hogy megmenekül a ház, viszont a "látványterv" kissé elszomorít. Aki csak a jelenlegi állapotot ismeri, annak semmi különös nincs ezen a képen:

image.aspx?id=dfd7673e-6c4a-46a0-a205-d52b6e864241&view=b2dea50f
Fotó: W Hotels Worldwide

Aki viszont ismeri az eredeti állapotát is, az alighanem csalódni fog:

Az eredeti tető ugyanis sokkal szebb volt a mostaninál: az mára gyakorlatilag az összes díszét elvesztette. Mint arról korábban is írtunk az Urbanistán, Lechner Ödön itt használt először Zsolnay-kerámiát, amely később stílusának egyik legmeghatározóbb elemévé vált, vagyis eredetileg pompás lehetett a megjelenése.

Természetesen ez nem egy valódi látványterv, és a műemlék felújításáról egy szó sem esik a közleményben, szóval még simán bizakodhatunk abban, hogy a XIX. századi tetőformához nyúlnak vissza. Annál is inkább mert épp a közelmúltban esett szó arról, hogy az állam kiemelten szeretné kezelni Budapest  eltűnt kupoláit. Persze itt nem a szó hagyományos értelmében vett kupolákról, csak tetődíszekről van szó, de mégis egy páratlan lehetőség nyílik arra, hogy egy Lechner-remekmű végre eredeti szépségét nyerje vissza. A tetőhöz úgyis hozzá kell nyúlniuk, hiszen egy luxusszálloda sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy kihasználatlanul hagyja. Ebben az esetben legalább az utcafrontok felé helyreállíthatnának valamit a régi megoldásokból.

Érdekel a pesti paloták sorsa? Kövesd a az Urbanistát a Facebookon!

  • Hírek
  • Árfolyam