Mesebeli kiskastélyt vehetünk Somogyban 75 millióért

Barokk freskók a kápolnában, hatalmas fák a csombárdi kúria parkjában

2017.02.15. 10:58
pongrácz-kúria.png
Fotó: Ingatlantájoló

A csombrádi Pongrácz-kúria igazi szeretni való süteménykastély. Olyan, mintha a Ludas Matyi díszlete lenne rajzfilmen, annyira merészen kanyarog a tető íve, a két végén meg olyan furcsán van lecsapva az épület, mintha csak két angyalszárnya lenne. Látszik, hogy sokat alakítgatták amióta 1780 körül megépítették, az aszimmetrikus bejárata például biztosan nem ilyen volt a középrizaliton. Ezzel együtt gyönyörűen helyre van rakva az egész, soha rosszabb sorsot nem kívánok magyar kúriának. Na persze az jobb lenne, ha gazdája is lenne, mert mint egy kedves olvasónk, Pék Ádám Balázs felhívta rá a figyelmemet, jó ideje eladó.

Most 75 millióért kínálják, de a Sonline cikke szerint tavaly nyáron még 85-95 millióért próbálták eladni. Ahogy írják, mióta a helyi tsz túladott a kúrián (merthogy az övéké volt a rendszerváltás előtt) rengeteg tulajdonos kezén ment át az épület. A legtöbben befektetésnek vették meg, hogy jobb pénzen továbbadhassák, vagy hiteleket vettek fel a felújítására, amibe belebuktak. Szerencsére volt, aki kastélyszállóként akarta üzemeltetni és felújíttatta, rendbe rakatta. A jelenlegi (vagy legalábbis a tavaly nyári) tulajdonosa is gondját viseli a környezetének, a fű mindig le van kaszálva körülötte, a kastélyt pedig őrzik.*

Belül az épület igazi érdekességei a freskók, amik főként a kápolnában maradtak meg. Nem valami fú de nagy szám alkotások a fotók tanúsága szerint (sok falu barokk templomában különb falfestmények akadnak), de egy ilyen kúria esetében egyáltalán nem mindennapos dolog, hogy megmaradnak a belső díszítések. Reméljük hamarosan jó gazdára talál a ház, akár családi birtokközpont, akár hotel lesz belőle.

A kúriáról több hirdetés is fenn van a neten különböző fotókkal: itt a külsejéről vannak jobb képek, ebben pedig a belső teréről.

*Egy olvasónk szerint a Sonline cikkével szemben egyáltalán nem olyan rózsás a helyzet. Mint írja: "Védett több 100-éves fákat kivagdosták eladták, senki nem őrzi, a gaz az esőcsatornáig ér. Az önkormányzat nem tisztítja le 2014  óta, pedig van helyi rendelet."

Érdekelnek a magyarországi kúriák, kastélyok? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!