Csodálatos meseházat árulnak Kecskemét mellett

Géró György fafaragó otthona egészen egyedi stílusú

2017.02.17. 08:15
Még több kép a hirdetés galériájában
Még több kép a hirdetés galériájában
Fotó: Otthontérkép

Egy csodálatos hirdetés linkjét küldte el Zsuzsa az Urbanistának, melyről már első pillanatban a Pécs melletti mesebeli dombházacska jutott eszembe. Igaz ennek a Kecskemét melletti házikónak azért más a stílusa. Sőt, ha jobban megnézzük, különbözik a stílusa minden más házétól, akár a népi, akár az organikus építészetben keressük a rokonait: egészen egyedi alkotás. Nem tartott sokáig rájönni, hogy Géró György fafaragó helvéciai otthonáról van szó.

A 2003-ban, 57 évesen elhunyt szobrász saját maga épített fel szép fokozatosan azokat az épületeket, amelyek ma a Géró Udvart alkotják. Előbb egy lakóházat emelt műteremmel, majd különféle melléképületeket, például a száz néző befogadására alkalmas Udvarszínházat egy száz négyzetméteres színpaddal. Ami a technikákat illeti, az udvar honlapja szerint:

"Ez egy talpgerendákon nyugvó, favázas szerkezetű épület. A talpgerendákat folyami kaviccsal töltött árokra fektette. Ebbe csapolta bele a függőleges oszlopokat, a culápokat, amelyeket felül koszorúgerendák fogtak össze. Rájuk keresztbe fektette a födémgerendákat. Ezeket a mestergerenda hordozza. A függőleges gerendák közeibe paticsfalat készített. A boltívekbe fűzfát épített be. Az épület alapja beton. Ebben igazodott a mai kor építészetéhez. A művész az épülethez nádtetőt készített."

Még több kép a hirdetés galériájában
Még több kép a hirdetés galériájában
Fotó: Otthontérkép

Az épületeket és a benne levő műtárgyakat a művész özvegye, Géróné Törzsök Enikő őrizgette 13 éven keresztül, és tavaly ősszel döntött úgy, hogy megválik tőle. Akkor több helyi újság és tv is hírt adott róla, de úgy tűnik egyelőre nem talált gazdára. A hirdetés szerint 45 millió forintos árban nem csak a 480 négyzetméteres ingatlan és a hatezer négyzetméteres kert van benne, hanem az összes alkotás is, ami itt található.

Még több képet ebben a galériában találtok a mesebeli épületegyüttesről.

Érdekelnek a különleges ingatlanok? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!