A Városligeti-tóban rendezik a vizes vb-t. NEM VICC!

Megérkeztek a mobil medencék és lelátók látványtervei

fina-liget-05-0003
2017.03.01. 15:27

Na végre növekszik a zöldfelület a Városligetben! - ironizálgattak az alábbi fotót látva egy ligetvédő Facebook-csoport tagjai. És tényleg, a Városligeti-tóba tervezett medencék feneke határozottan zöld az alábbi látványterven.

Bevallom egészen új volt nekem ez a koncepció. Annyit ugyan lehetett tudni, hogy a szinkronúszás a Városligetben lesz a nyári vizes világbajnokságon, de hogy pontosan hogy fog kinézni a helyszín, azt nem. Rövid keresgélés után kiderült, hogy a hivatalos honlapon több kép is van. (Sőt mint közben jeleztétek, egy egyszerűbb látványtervet már korábban is kilőttek a helyszínről.)

A mellékelt szövegből annyi derül ki, hogy 5000 férőhelyes a helyszín, majd röviden összefoglalják a tó és a műjégpálya történetét, végül a lényegre térnek:

"Mindamellett, hogy a Műjégpálya számos téli sporteseménynek adott már otthont, most egy merőben új oldalát fogja mutatni a 2017-es FINA Világbajnokságon. Az új kihívást a szinkronúszó versenyek megrendezése jelenti, amely együtt jár majd két mobil medence kialakításával. Könnyen lehet, hogy a rendkívüli premier hagyományt fog teremteni, hiszen minden feltétel adott, kezdve a festőien szép környezettel, a Hősök terének monumentális emlékmű-csoportjával, a pálya szomszédságában a Vajdahunyad-várral, nem utolsó sorban pedig a Műcsarnok épületével. "

Sajnos nem írják, hogy a két mobil medence lebegni fog-e a vízen (nem valószínű), vagy állni fog-e a tóban (valószínű), esetleg a látványtervet nem kell komolyan venni és valójában nem lesz víz a tóban ebben az időszakban (nagyon valószínű). Mindenesetre voltak, akik felvetették, hogy ha a struktúra lebegő lesz, akkor vajon hogy viseli el majd a nézők tombolását, vagy csak azt, ha egyszerre megindulnak egy irányba. Mások azon gondolkodtak el, hogy ha az aljzatra kerül, akkor vajon elbírja-e a régi betonmeder a magasabb vízoszlop nyomását.

Én egyik kérdéshez sem értek (meg ugye nem is tudjuk a képek alapján, milyen lesz kialakítás), ami viszont így első blikkre még kidolgozatlannak tűnik, az a logisztika: hogy tud majd ide 5000 ember zökkenőmentesen és gyorsan bejutni, kijutni?

A kérdőjelek ellenére amúgy egyáltalán nem tartom rossz választásnak ezt a helyszínt (ha nem nézzük a költségeket, de úgy tűnik, azt ugye nem nézzük). Mindenesetre ennyi ember nem jelent annyival több terhelést a parknak, mint amennyit majd a múzeumok fognak. Szóval ha ki van találva rendesen, felőlem jöhet. (A ligetvédők meg biztos örülnek neki, hogy egy kis felkészüléssel élő egyenes adásban tiltakozhatnak az egész világ előtt a múzeumi negyed ellen.)

EGY KIS KIEGÉSZÍTÉS: Közben János felhívta a figyelmemet egy érdekes adalékra: "nagyon lazán kapcsolódó és elvarratlan szál, hogy annak idején triatlon-vb-re úgy jelentkeztünk be, hogy az egész tavat úszható mélységűre szabják. Azóta is."

Érdekel, hogy mi épül Budapesten? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!