A tervezők szerint semmi nem fog látszani az Unger-ház bővítéséből

Újabb látványterveket kaptunk az Ybl-palotára tervezett szintekről

unger haz 04
2017.03.06. 21:04

Néhány napja hatalmas vihart kavart az Unger-ház felújításának ügye, melyről itt olvashattok bővebben, most csak dióhéjban foglalnám össze a lényeget.

Ez a kétemeletes, kis romantikus palota a Múzeum körúton áll, sokan ismerhetitek: fakockás udvarán keresztül átsétálhatunk a Magyar utcába. A ház több szempontból is egyedülálló műemlék, nem csak a tervező Ybl Miklós életművében, de a magyar építészet történetben is fontos szerepe van. Jelenleg nagyon rossz állapotban szomorkodik, mindenképpen megérett a felújításra.

A közelmúltban bejelentették a renoválását, és az ingatlan.com-on hirdetni kezdték azokat a lakásokat, amelyeket a tetőterében alakítanak ki. (Értelem szerűen ezek bevételéből állítják helyre a házat.) A honlapjukon található látványtervek alapján két új szint kerül az épületre, ami kiverte a biztosítékot a műemlékvédőknél. Az Ybl-műemlék ügye a legmagasabb szinteken is hullámokat vetett, meg nem erősített információink szerint a Miniszterelnökség is foglalkozni kezdett vele. 

Ám a tervező BORD Stúdió szerint szó sincs műemlék- vagy akár városképrombolásról. A poszt megjelenése után jelentkeztek, hogy nagyon szívesen bemutatják azokat a terveket is, amelyek sajnos nem kerültek fel sem a projekt-, sem a hirdetési oldalra. Ezeken valóban úgy néz ki, hogy a két új szint gyakorlatilag észrevehetetlen.

Az alábbiakban ezeket mutatjuk be a BOARD Stúdió szövegével együtt, amit az Urbanistának küldtek.

"A Múzeum körút 7. szám alatt található, 1852-ben, Ybl Miklós tervei alapján épült Unger-ház már jó ideje méltatlan, elhanyagolt állapotban várja sorsát. Néhány évvel ezelőtt a társasház a tetőtér beépítése és az épület műemléki rekonstrukciója mellett döntött. A BORD Építész Stúdió 2014 óta foglalkozik a projekttel. Közösen kitűzött célunk, hogy a legapróbb részletekig rekonstruáljuk az egykori, Ybl tervezte épületet. Ezért a művészettörténeti kutatással párhuzamosan már a kezdetektől festő, fa, fém és kő restaurátor szakértők bevonásával dolgozunk. A helyreállítással párhuzamosan a tetőtér is beépül. Az új elemek a védett épülethez méltó módon, finoman illeszkednek majd környezetükbe.

A tervek alapján az új tető vonala követi az eredeti tetőszerkezet hajlásszögét és formáját, ezáltal az eredeti épülettömeg mind a Múzeum körút felől, mind a Magyar utca felől változatlan marad. A tetőtér alsó szintje az utca felőli oldalakon a meglévő párkányok mögött kialakított teraszokról kap természetes fényt, míg a galéria szint a belső udvar felé nyit majd. Ezáltal a tetőtérben kellemesen világos, napos belső terek alakulnak ki. Az új tető pedig zavartalan, harmonikus egységet alkot a meglévő épülettel, az utcakép változatlan marad.

A belső udvar felől az új tető egyfajta könnyed, a záró tagozat felett ellebegő sík látványával jelenik majd meg. Ezáltal a modern kor lenyomata jelen van ugyan, de nem konkurál az eredeti épülettel. A megjelenő sík keretbe foglalja az Ybl tervezte épületet, megőrizve ezzel a romantikus lakóépület hangulatát, a teremszerű belső udvar és homlokzatok arányait. Az építészeti koncepció szerint a lebegő keret geometriája visszaköszön az átjáró udvar felületének szerkesztésében. A lebegő keret és az azzal összhangban kialakított átjáró udvar egysége önálló köztéri képzőművészeti alkotásként jelenik majd meg.

Koncepcionális alapvetésünk volt, hogy az Ybl féle architektúra mellett újabb építészeti elem nem jelenhet meg, ezért az új elemek a belső udvarban elhelyezett, az épülettől független szoborként jelennek meg. Éjszaka a keret és az udvari burkolat indirekt megvilágítása adja majd a belső udvar fényeit, egyedi hangulatát, ahol egyszerre fellelhető a régi és a mai kor haladó szellemisége, építőművészete.

Elképzelésünk emléket állít Ybl egy korábban nem megvalósult koncepciójának, melyet a Szent István Bazilika kupolájára készített. Ybl a Bazilika kupolájának természetes megvilágítását először indirekt fényekkel képzelte el, mégpedig a kupola alatt húzódó fehér márvány sík tükröződései által. A hatás az oszlopok felett ellebegő, könnyed, fényes kupola látványa lett volna. Ezzel összhangban került kialakításra a kék terrazoval burkolt lebegő keret.

Az építési és egyben örökségvédelmi engedélyezési eljárás jelenleg zajlik; a tervek megfelelnek a hatályos építésügyi és örökségvédelmi előírásoknak. Az Unger-ház rekonstrukciójának és tetőtér beépítésének tervei a BORD Építész Stúdió más projektjeihez hasonlóan, kiemelkedően magas építészeti színvonalat képviselnek. Hiszünk abban, hogy a műemléki védelem alatt álló épület visszanyerheti egykori dicsőségét, melyet a mai kor igényeinek megfelelő bővítés még inkább kiemel majd." 

BORD Építész Stúdió

Érdekel, mi épül Budapesten? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!