Kitaláljátok, mi ez a furcsa csóva a Dunában az Árpád hídnál?

A Dunai szigetek blog megfejtette a titkot

2017.03.15. 11:16

Na nézzük csak a fenti képet! Elsőre olyan, mintha valaki egy kisrepülővel átsuhant volna az Árpád híd alatt, füstöt húzva maga után. Oké, az azért gyanús, hogy közben keresztbe ment az egyik pilléren, és a csík elejéről hiányzik a repülő. Szóval amit látunk, az természetesen nem "füst a víz felett", hanem valami a vízben. De mi?

A Fentrol.hu oldalára felkerült 1971-es légi felvételhez szöveg is tartozik: "A meder aljzatáról feltörő hévíz folyásirányban egyre inkább elvegyül a Duna vizével, miközben hordalékával kirajzolja a hídpillér áramlásra gyakorolt hatását is."

Ez már önmagában is nagyon izgalmas dolog, de a Dunai szigetek blog azonban nem elégedett meg ennyivel, és legfrissebb posztjában nyomozni kezdett. Aztán kiderítette, hogy nem is az!

Mint írja, "a Fürdő-szigetek forrásai nem egy pontban fakadtak, sokkal inkább egy nagyobb területen szóródva bukkantak felszínre", ráadásul "a feltörő források vízhozama sem lehetett akkora, hogy elérje a Duna felszínét". Ráadásul ma már hiába is keresnénk a jelenséget, mint ahogy (ezt már csak én teszem hozzá) ezeken az 1944-es légi fotókon sincs ott a különös csóva.

Felmerült, hogy esetleg a Dagály túlfolyójáról van szó, de a valóság végül ennél sokkal prózaibbnak bizonyult: ez a Fővárosi Csatornázási Művek szennyvízbefolyója, ami szerencsére időközben megszűnt.

Nem csak itt működött amúgy ilyen Duna közepére helyezett szennyvízkivezetés, hanem lejjebb a Lágymányosi-öböl magasságában is. További részletek és fényképeket az eredeti posztban találtok a titokzatos csóvákról.

Érdekelnek Budapest titkai? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!