Ez annyira gyönyörű: hatalmas napórává alakították a siófoki könyvtárat

2017.06.13. 15:58

Nagyon szeretem a napórákat, meg eleve minden apró fényjátékot, amelyek akár véletlenül képződnek a városban (mint amilyenek például ezek a fénymajmok a Külkernél). Ilyen spontán fényjáték volt az is, ami a siófoki könyvtár falán játszódott le nap mint nap, ahogy az épület egyik sarka árnyékot vetett oda. Aztán jött valaki, aki észrevette és addig dolgozott, míg napóra nem lett a természeti jelenségből. 

cf1406
Fotó: Építészfórum

Ez a valaki Molnár János, siófoki mérnök volt, a napórák nagy ismerője, aki  könyvet  is írt már a témában. Nem ez az első alkotása a városban, de alighanem ez a legkülönlegesebb: nagyon ritka, hogy egy épület egyik része egy másik falán kijelölt skálára vet árnyékot.  Az izgalmas napóráról az  Építészfórumon számolt be  az alkotó.

A Balatoni Regionális Kutatóintézet és Könyvtár 2011-ben épült az Építész Stúdió tervei szerint a siófoki Víztorony szomszédságában. (A város főteresedése amúgy nagyon izgalmas, régóta dédelgetem a tervet, hogy ha lesz időm, megírom.) Molnár Jánosnak feltűnt, hogy az olvasóterem kiszögellése olyan árnyékot vet a falra, amely tökéletes "mutató".

Nekiült, mért, számolt és tervezett. 

Szerencsére a helyi önkormányzatnak is tetszett az ötlet, úgyhogy az Hóber Ferenc dekoratőr és ifj. Tari József kőszobrász keze nyomán meg is valósult.

cf1408
Fotó: Építészfórum

Mint Molnár János írja: 

"Az épület adottságaihoz igazított óravonalak természetszerűen a helyi időt mutatják, de a Fő téri és a zónaközépi földrajzi hosszúságok különbségének (kb. 12 idő-perc) figyelembevételével. Azaz a skála osztásvonalai és feliratai a közép-európai zónaidőnek (KÖZEI) megfelelőek. A járdától induló, kb. 3 x 4 méteres falfelületnek megfelelő skála az épület tájolásából adódóan kb. 11 órától napnyugtáig kap megvilágítást. Az egész órák felirata a hagyományoknak megfelelően római számjegyű. A fél órákat vékonyabb, számjelzés nélküli szaggatott vonalak jelzik. További naptár lehetőséget az állatövi jegyekhez igazodó tavaszvonal és a téli-nyári, két szélső hiperbola ív ad."

Az épületet tervező Kokas Ignác építész is elismerően nyilatkozott a házára került óráról, mely tényleg nagyon klassz lett. Neked melyik a kedvenc napórád?

A megvalósult napóráról itt van még több információ és kép, a frissen átadott (még napórátlan) épületről pedig itt. Aki pedig még több izgalmas köztéri megoldásról olvasna, kövesse az Urbanistát a Facebookon!