Eltűnik egy macskaköves budavári utca

Sajnáljuk a hangulatot, vagy örüljünk a jobb burkolatnak?

2017.07.24. 10:12

Egymástól függetlenül több olvasó is elküldte nekem az Ittlakunk.hu cikkét, amely arról számol be, hogy új burkolatot kap egy budavári utcácska. A híradás egyértelműen pozitív (a címe: "Ezentúl nem kell csúszkálni a macskaköveken: rendbe hozzák a Ponty utcai burkolatot"), a linket küldő olvasók azonban egytől egyig szomorúan jelezték, hogy eltűnik egy újabb kövezett út Budapestről.

A Szalag és a Ponty utca sarka
A Szalag és a Ponty utca sarka
Fotó: Google Street View

A dolog persze nem egyértelmű, hiszen érvek szólnak a kockakő mellett és ellen is.

A rendkívül csúszós sárga keramitot nem is olyan rég tüntették el végleg Pestújhelyről, az utolsó utcaszakasz helyét már csak egy emléktábla őrzi, de a macskakővel más a helyzet. (Még akkor is, ha hivatalosan nem minden bazaltkocka típust hívunk macskának, a szóban forgót leginkább nagykockakőnek illik nevezni).

A budapesti nagykockakövek történetéről hét éve forgatott egy videót az Index Városjáróval, ahol bemutatták azt is, honnan származnak a kövek, meg azt is, hol tárolják a felszedett darabokat.

Hova tűnnek a budapesti kockakövek?

Ahogy a videóban is említik, kockaköveket ma is tesznek le és szednek fel. Újonnan kialakított sétálóutcákban például elő-elő fordul építőanyagként napjainkban is, de persze leginkább a felszámolásáról esik szó. Van, ahol kifejezetten jó, hogy eltűnt, sőt valahonnan kifejezetten el kellene tűnnie már végre. Ugyanakkor van, ahol fontos, hogy megmaradjon, hiszen hozzátartozik a városképhez.

Mi a helyzet a Ponty utcában? Elsőre komoly érvnek tűnik a leaszfaltozás mellett, hogy nagyon lejtős az utca, és kocsival nem igen lehet közlekedni a köveken.Persze aztán másodjára beugrik, hogy jééé, ott a Gül Baba utca, amely szintén macskaköves és szintén nagyon meredek. A közelgő felújítás miatt mégis hatalmas felháborodást váltott ki, hogy leaszfaltoznák. Szerencsére vaklárma volt, a II. kerületnek esze ágában sincs elcsúfítani a Gül Babát, a kerület városrendezési szabályzatában is benne van, hogy ott kockakőnek kell maradnia. Ez ugyanis Buda egyik leghangulatosabb utcája, kár lenne érte.

Na most a Ponty utca épp ugyanilyen helyen fekszik, ahol elég fontos a hangulat, ráadásul világörökségi területen. Az állapota meg amúgy egyáltalán nem olyan rossz, mint a Gül Babáé (ettől függetlenül persze még fel lehet újítani). Szóval ebben az esetben nem igazán indokolt az aszfalt.

Az külön érdekesség, hogy mindezzel csak és

kizárólag az autóval közlekedőknek akarnak kedvezni, hiszen a járdán marad a csúszós kőburkolat, 

az indoklás szerint "a hangulat megőrzése végett". Úgy látszik a gyalogosok nem számítanak. Abba most bele se menjünk, hogy az egész kockaköveket miért cserélik vágottakra, miközben a kockaforma nagy előnye a lapokkal szemben a stabilitás.

Kicsit szomorú vagyok, hogy az autós célforgalom lobbierejének köszönhetően egy országos jelentőségű városrész veszít a hangulatából, ráadásul akkor, amikor épp szeretnénk régi fényében visszaállítani a Várat.

Érdekel, hol, mi épül Budapesten? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!