Csodálatos, milyen menő, modern villa állt a háború előtti Kabán

Aki tud róla bármit, írja meg!

2017.07.25. 07:48

Egy nagyon izgalmas képet küldött nekem egy kedves olvasó (akinek a nevét sajnos nem tudom*, mert a hülye Facebook-levelezőben nem lehet visszakeresni semmit normálisan, le is kapcsoltam a francba az egészet, írjatok inkább e-mailt). Ahogy azt megszokhattuk a hasonló képes levelező lapokon, itt is a település "látnivalóit" tették egymás mellé: a templomot, az emlékművet, meg néhány szebb házat. 

Viszont az itt szereplő Dr. Birtha Zoltán villája elképesztően izgalmasan néz ki. Kár hogy szinte semmit nem tudunk róla.

Mármint a villáról, az orvosról szerencsére annál többet. Az életrajza szerint egy nagyon jó szándékú, rendes ember volt, akivel csúnyán elbánt a sors. Többször feljegyezték, hogy szegény betegeket ingyen gyógyított, pénzzel támogatott, sőt 1943-ban zsidó munkaszolgálatosokat mentesített - le is tartóztatták érte. A háború után ugyan rehabilitálták, de néhány évvel később már a kommunisták hurcolták el Kistarcsára, majd Recskre. Végül Amerikába menekült, ott is van eltemetve.

birtha villa kaba.png
Fotó: gallery.hungaricana.hu / Hungaricana

Kabán 1937 és 1944 között dolgozott, vagyis akkoriban épülhetett a villa is. Elég feltűnő lehetett a településen, ahol ma is alig hatezeren élnek, akkoriban pedig még a kisváros legismertebb (azóta felszámolt) nevezetessége, a cukorgyár sem létezett. Igaz, az art decós jegyeket is magán viselő vasútállomása elég jól nézett ki, kicsit elütött a szabványos, századfordulós vasútállomásoktól.

Sajnos az állomást azóta lebontották, és alighanem a villát is. Legalábbis a Wikipédia nem jegyzi a város hét legfontosabb látnivalója közt, pedig oda még a Hodosi Pizzéria is befért. Az épületet hiába kerestem a Tér és Forma korabeli számaiban is, minden információnak nagyon örülnék.

Ez az egyetlen kép a házról, szóval nehéz lenne róla nagy megfejtéseket mondani, de egy csomó tipikus jegy felismerhető rajta, ami a  Bauhaus nyomán kialakult modern irányzatra jellemző: a nagy fehér falak, a sarokra kipakolt ablak a baloldalon, az ívesen kanyarodó házrész a jobboldalon, mely alighanem egy jól benapozott nappali lehetett.

Vajon ki építette? Vajon hogy nézett ki más szögekből? És belülről? Vajon mi lett a sorsa? Hol állt, és mi van ma a helyén? Egy csomó kérdés, amire jó lenne választ találni. Ha valaki tudja őket, esetleg van még képe a házról, ne habozzon megosztani velünk - kösz!

*Mint időközben egy kommentből kiderült   Kovács Imre Ádámtól kaptam a tippet, köszönöm! 

Érdekelnek a régi villaépületek? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!