Közvágóhíd: lerombolják az egyik legizgalmasabb pesti negyedet?

A kerület nem tud róla, a fővárostól nem kérték a védelem törlését

36098003382 3e6635009e o (2)
2017.08.01. 09:51 Módosítva: 2017.08.01. 12:49

A Közvágóhíd Budapest egyik legizgalmasabb barnamezős beruházási területe lehetett volna - sőt lehetne akár abban az állapotában is, ahogy máig fennmaradt. A történetét és az egykori állapotát egyszer már összeszedtem, és ma sem látom másként: simán lehetne ez a pesti Millenáris. Sajnos azonban úgy néz ki, hogy a szerves fejlődés helyett , ahol a meglevő kis kulturális kezdeményezésekre fokozatosan ráépültek volna az egyre komolyabb rétegek, a rombolás és a nulláról felépítés következik. Megértem, ha valaki nem szereti a dzsentrifikációt, de itt sokkal jobban örültem volna neki.

Na akkor lássuk mi is történik a környéken!

A telep szívét jelentő R33 klubot bezárták a közelmúltban. Mivel ugyanúgy működtek hosszú évek óta, elég valószerűtlen, hogy most csodálkozott rájuk valaki a hatóságnál. Joggal feltételezték többen, hogy itt valami ingatlanfejlesztés állhat a háttérben.

Az egykori Közvágóhíd jelentős részét már lebontották - igaz, itt nem valami hű de értékes részekről, leginkább barakkokról, földszintes raktárakról van szó. Ezeken a helyeken, nagyon sokáig semmi nem történt, a tulajdonos alighanem a kedvezőbb időszakot várta, amikor beindíthatják a fejlesztést.

Ez nem is olyan rég el is kezdődött a Vágóhíd utca és a Nádasdy utca sarkán található tömbben, városképileg a City Home lakótelep folytatásaként. Az Allure Residence Budapest terve egyébként a maga módján nem néz ki rosszul: ha eltekintünk attól, hogy itt is mennyire sűrűn állnak majd a házak, akkor a lépcsőzetes kialakítása kifejezetten szellemes, összehasonlítva az átlagos pesti projektekkel.

Ennek tövében azonban már nem fog tovább működni a Közvágóhíd jelenlegi formájában. Többen is megkerestek azzal, hogy a telepen működő próbatermeket, stúdiókat bezárják és a zenekaroknak menniük kell. Ez tény. A pletykák emellett arról is szóltak, hogy lebontják a védett épületegyüttes jelentős részét, és egy hotelt húznak fel a helyére. Ez utóbbiban lenne is gazdasági ráció, hiszen megint elővették a Müpa melletti placcra tervezett konferenciaközpont tervét, amit egy ilyen szálloda kiszolgálhatna. (Ez könnyen lehet, hogy a Budapest Park létét is megkérdőjelezné.)

Persze megkerestem a Ferencvárosi Önkormányzatot, akik azt írták:

"nincs tudomásunk se bontásról, se konkrét új építményekről."

Amit az átalakításokról nyilatkoztak, azt szó szerint idemásolom: "A tervezett átalakításról építészeti terv nincs a birtokunkban, az új Kerületi Építési Szabályzat folyamatban lévő tervezéséhez a cég által kérelmezett módosításokat alátámasztó településrendezési számítások többek között szintén e módosító csomag keretében elhelyezendő Egészséges Budapest Program - Dél-pesti Centrum Kórház tervezett fejlesztésével együtt az illetékes fővárosi önkormányzathoz el lettek juttatva jóváhagyás céljából." Ok.

A szóban forgó cég a telek tulajdonosa, a Budapesti Húsnagykereskedelmi Közös Vállalat, amelynek érdekeltségébe tartozóan a szomszédos Allure Residence Budapest projekt is épül. Természetesen írtam nekik is (az új lakótelep honlapján lehet felvenni velük a kapcsolatot), de egyelőre nem érkezett válasz. (*FRISSÍTVE: Dehogynem, válaszoltak, csak sajnos spambe ment. Most újból elküldték, bár új információt nem tartalmaz, a cikk végén elolvashatjátok)

Válaszolt viszont a Fővárosi Önkormányzat, összefoglalom a lényegét:

  1. "A Közvágóhíd épületei 1994 óta, és jelenleg is helyi (fővárosi) építészeti védettség alatt állnak"
  2. "Helyi egyedi védettségű építmény nem bontható, (...) részlegesen akkor bontható, ha a bontani kívánt építményrész (az építmény egy bizonyos hányada) építészeti értéket nem hordoz és a beavatkozás a helyi védelem alatt álló építmény használata érdekében, a védelem alá helyezést megalapozó építészeti értékek sérelme nélkül megvalósítható."
  3. Senki nem kezdeményezte, hogy a Közvágóhíd épületeit a "fővárosi helyi védettségű építészeti örökségének jegyzékéből" töröljék.

Szóval egyelőre nem tudunk szinte semmit, de az biztos, hogy 

  • a kerületi és a fővárosi önkormányzat tájékoztatása alapján nem esnek neki buldózerekkel egyik napról a másikra (bár a második pont elég gumiszabály, a víztorony, a kapuzat és a bálterem biztonságban van), ugyanakkor
  • a zenekari próbatermeket, a stúdiókat, a szórakozóhelyeket kipaterolják, szóval valami nagy átalakítás jöhet.

Ez is valami, bár a régi álmom, hogy új kultúrnegyed jöjjön létre, ahová esetleg átruccannak a Duna túl partjáról is, úgy tűnik, hogy szertefoszlik.

Na de hogy valami pozitívval zárjam a posztot: a Közvágóhíd előtti rettenetesen elhanyagolt terület rendezését épp a közelmúltban rendelte meg a kerületi önkormányzat. Bízzunk benne, hogy a kastélybejáratra emlékeztető, jelenleg elképesztően szemetes és koszos terület hamarosan megszépül.

Hogy mögötte mi lesz, azt pedig hamarosan meglátjuk.

*FRISSÍTVE - Az Allure Residence válasza: Az Allure Residence projekt az egykori közvágóhíd területének egy részén zajlik, hasonlóan a Metrodom City Home projekthez. A helyszínek a régi közvágóhíd egykori területéből lettek több szakaszban leválasztva és értékesítve az elmúlt években. Ezeken a később kialakult telkeken semmilyen helyi védettségű épület nem volt, amit óvni kellett volna, kizárólag istállók álltak itt. Véleményem szerint ez a folyamat zajlik tovább, tehát újabb területek kerülnek értékesítésre, ezért mondanak fel a bérlőknek. Ennél konkrétabbat nem tudunk, az ingatlan tulajdonosa tud esetleg bővebb információval szolgálni.

Érdekel, mi történik a budapesti műemlékekkel? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!