Műemlék vendéglőt kezdtek bontani Újpesten

Az önkormányzat és az örökségvédelem is tehetetlen a Brunovszky-ügyben

2017.08.24. 07:20
50 hozzászólás

Bontják a Brunovszkyt, hívta fel a figyelmet egy tegnapi Facebook-posztjában Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere:

Mint írja, a híres műemlékvillát, mely később vendéglőként lett ismert, engedély nélkül kezdte el bontani a tulajdonosa. Az önkormányzat értesítette az örökségvédelmet, de az, azon kívül, hogy figyelmeztette a munkát végzőket, hogy hagyják abba, amit csinálnak, nem sokat tett. 

Na de mi történik itt, és főleg mi az a Brunovszky?

A Brunovszky Nagyvendéglő, melyet olykor Brúnónak is becéztek, a környék egyik legmenőbb vendéglátóhelye volt egy évszázadon keresztül. Frekventált helyen: éppen szemben a Rákospalota-Újpest vasútállomással.

A Brunovszky vendéglő bejárata, 1910-es évek
A Brunovszky vendéglő bejárata, 1910-es évek
Fotó: egykor.hu

Elég szép nagy létesítmény volt: az 1884 körül, eredetileg nyaralónak épült házban és a kerthelyiségben összesen 2500 (!) embert tudtak leültetni. (Sőt, a megyeri lóversenyek idején ennél is többet, ugyanis hordókat tettek az asztalok közé.) Főleg az akkoriban részben még Rákospalotához tartozó nyaraló- és villanegyed lakói jártak ide enni-inni-mulatni.

A vendéglő egy húszas években kiadott képeslapon
A vendéglő egy húszas években kiadott képeslapon
Fotó: egykor.hu

A háború után állami kézben, de még mindig étterem működött az épületben, aztán mint oly sok nagynevű régi vendéglátóhely előtt, a rendszerváltás tette be a kaput. A legkülönbözőbb, olykor kétes hírű vállalkozások működtek benne egy ideig, míg végül elnéptelenedett, és évek óta üresen áll. 

2015-ben nem csak azért nyilvánították műemlékké a Forster Gyula Központ indoklása szerint, mert az épületnek kiemelkedő városképi jelentősége van, hanem mert a bontás veszélye fenyegette. (Helyileg már korábban is védett volt.)

Mi történik most a Brunovszkyval?

A fotók alapján egyértelműen bontják. Már a tető eltávolítását se nagyon látom indokoltnak, hiszen az egykor.hu pár éves képei szerint egy része teljesen újra volt rakva. Ugyanakkor a fotón látszik, hogy már a falakat is elkezdték lerombolni, tegnap már az ablakdíszekig szedték vissza a téglát, sőt a bejárat feletti ablak már el is tűnt. 

Nem valószínű, hogy teljesen el akarnák tűntetni a műemléképületet - arra lennének hatékonyabb módszerek is -, de senki sem tudja, mi történik. Az önkormányzat ilyen ügyekben nem járhat el, csak annyit tehet, hogy értesíti a műemlékeseket (akik jelen esetben a Fővárosi Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya), akik meg csak annyit, hogy kimennek, és szólnak, hogy ejnye-bejnye, ezt nem kéne. Azonban ennek az ég világon semmi visszatartó ereje nincs: amint elmentek a hivatal emberei, folytatták a munkát.

Nem akarom a szokásos kesergést nyomni a hazai műemlékvédelem állapotáról, de egyszerűen elképesztő, hogy Magyarországon ennyire magasról lehet tenni egy kormányhivatalra.

Természetesen levélben érdeklődtem a tulajdonosnál is (aki néhány meghökkentő irodaházzal van jelen a piacon), hogy mi a helyzet az engedélyekkel, és mik a terveik az épülettel. Amint megjön a válasza, frissítem a posztot. (Megjött, lásd alant.*)

Hogy mi lesz a folytatás? Nézzük az optimista forgatókönyvet: a tulaj leül a hatósággal, bemutatja a terveit, amelyek megfelelnek a műemlékvédelmi előírásoknak, és szépen helyreállítják az épületet. Bocs, csak félreértés volt az egész. A pesszimista szerint sikerül ugyan nagy nehezen leállítani a bontást, de mivel a tetőt már leszedték, két-három év alatt rommá málik az egész ház, ki lehet vonni a védettség alól és el lehet túrni a maradékát.

Hát szorítok az első verziónak, bár azért elég nehéz optimistának lenni.

*FRISSÍTVE: A cikk megjelenése után megérkezett a tulajdonos válasza is. Szerinte "a kerületi vezetés téves információk miatt a tetőszerkezet cseréjét bontásnak minősítette", és ezzel megakasztották a műemlék felújítását. Állítása szerint a főépítészt és az építési hatóságot is értesítették erről, mégis bejelentést tettek az Építésfelügyeletnél. Levelében az áll, hogy "2017. 08. 22-én az Építésfelügyelet 2 fő műemlék felügyelet, 2 fő építész tervező, valamint favédelmi szakértő jelenlétében megállapodtunk a teendőkről", ennek ellenére később a munkásokat elzavarták és a tető fóliázását megakadályozták. Szerinte a "törvénytelen módon lefolytatott bejárás során hatásköri túllépés és birtokháborítás is megtörtént". Mint írta, "építési engedélyre kötelezett munkát nem végeztünk, a tető az eredeti állapotára lesz visszaépítve". Bízzunk benne, hogy hogy tényleg ez fog történni, és a ház sok év üresen állás után újra használatba kerül.

Érdekel, mi történik a budapesti műemlékekkel? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?