Egy egész pofás ingatlanfejlesztés Angyalföldön

Különös geometriájú erkélyek, múlt századi menő modernt idéző pillérekkel

drone[1]
2017.09.20. 12:54

Újra dübörög az ingatlanpiac, városszerte épülnek a társas- és irodaházak, sorra tűnnek el a válság előttről itt maradt építési gödrök és betoncsontvázak. Normális körülmények között boldogok lehetnénk, hiszen egy ilyen ingatlanboomnak köszönhetjük a mai Budapestet is a nagykörúti, meg a Rákóczi úti bérházakkal. 

Most egy kicsit persze más világ van, és nem azért, mert régen minden szebb volt, hanem mert manapság sokkal kevesebbel meg lehet úszni egy építést mint egykor. Igaz, vannak, akik a kockázatosabb utat választják, és megpróbálnak építészetileg is kitűnni a dömpingből, de elég ritka az ilyen eset.

Az Urbanista naponta kap új és új látványterveket ilyen-olyan lakóparkoknak nevezett új építésű lakótelepekről (bár mostanában leginkább a court és residence kifejezés hódít a piacon), én azonban nagyon ritkán írok róluk. Nem azért mert rosszak, hanem mert általában elképesztően unalmasak.

Még csak azt sem lehet mondani, hogy kirívóan csúnya lenne némelyik, mert legtöbbjük egyáltalán nem kirívó semmilyen szempontból sem. (Természetesen legtöbbször nem az építészek fantáziátlanságáról van szó, csak egyszerűen a fejlesztő spórol a költségeken, de az is előfordul, hogy a helyi szabályozás köti meg túlságosan a tervezők kezét.)

Elhatároztam, hogy azokat, amelyek egy kicsit is felül tudnak emelkedni ezen a posványon, legalább egy-egy rövid posztban bemutatom. Nem nagy építészeti elemzésekre gondolok, inkább vitaindításra, mondjátok el róla ti is a véleményeteket.

Kezdjük elsőnek a Green Court Residence projekttel, amelynek nevébe aztán tényleg minden hívószót belegyömöszöltek. Többen is a figyelmembe ajánlottátok és a jelenlegi budapesti viszonyokat tekintve tényleg figyelemre méltó. A helyszín elég értékes: Angyalföldnek az a része, amely benyúlik Újlipótváros mellé, egy sarokra a híres Meséskert óvodától. A Kassák-park és a Dózsa György út között egy teljes tömböt foglal majd el, ha elkészül. A zöldre néz majd a két társasház, az utóbbira, a forgalmas útra az irodák.

A területen amúgy nem olyan rég állt egy elég menő irodaház, amely Kiss László, a KÖZTI mérnökének tervei alapján épült 1963-ban. Ezt négy éve lebontották és úgy volt, hogy a helyére Sir Norman Foster tervei alapján épül egy izgalmas irodatömb. A világhírű sztárépítésznek nem ez lett volna az első terve Budapestre, de ebből se lett semmi. Na de lássuk mit kapunk helyette Hartvig Lajos (Bánáti + Hartvig) jóvoltából.

Egyelőre csak a látványtervekből tájékozódhatunk, és azokból is csak a társasházi tömböket reklámozzák egyelőre (az iroda gondolom majd később jön), ezek viszont kifejezetten jól néznek ki. 

Hasonlóan a Foster-féle tervhez egy zöld belső udvart vesznek körbe amelyek azonban átjárható félközösségi térnek néznek ki. A homlokzatok kifejezetten mutatósak, a mintát az erkélyek szokatlan formái adják ki. Egy mai társasházon szinte csak az ablakok és az erkélyek elhelyezése lehet a dekoráció, nincsenek "fölösleges felületek" a díszítgetésre. 

Örülök neki, hogy úgy tűnik, végre vége a felesleges színezgetés korszakának, amikor az egyhangú megoldásokat színezett üvegekkel próbálták feldobni vagy elkendőzni. Egy darabig persze érdekes volt az is, de hamar rá lehetett unni. Itt világítóan fehérek a falak, amelyek ha hinni lehet a látványterveknek (és ugye a látványterveknek mindig hinni lehet) szépen harmonizálnak majd a parkok zöldjével. Na jó, ami fontosabb: jobban érvényesül majd az erkélyek különös geometriája. 

Ami nekem még különösen tetszik, az a földszinti boltsor előtt futó árkádsor tartópilléreinek alakja, mely visszaidézi a 20. század közepének modernjét, amit a korábban itt álló Művégtaggyár épülete is képviselt. Igazán frissek, mégis múltidéző, ismerős formák.

Hogy mondjuk mennyire fognak majd érdekellentétek kialakulni az árkádok alatt a hajléktalanok és a lakók illetve a bolttulajdonosok között azt nem tudom, de mindenesetre elég csábító kuckóknak néznek ki.

Na de összegezve: az épület kifejezetten jól néz ki, tökéletesen passzol a környék meglevő épületállományához és ahhoz az új arculathoz is, amelyet a szomszédságban épülő irodák, lakóházak vagy épp az óvoda képvisel.

A házról és a benne kialakított lakásokról itt olvashattok többet.

Érdekel, mi épül Budapesten? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!