Miért nem szereljük a konnektorokat a mennyezetre?

Nem viccből kérdezem, van, ahol megcsinálták és működik

2017.10.18. 08:09

Tegnap elnéztem egy előadás erejéig az Iparművészeti Múzeum amúgy bezárt épületébe a Talks inspired by HB Reavis nevű minikonferenciára, hogy meghallgassam a Gensler nevű irodatervező és -építő szupercég tótumfaktumát (egész pontosan "tanácsadó vezetőjét").

Philip Tidd előadásában vázolta, amit nagyjából mindenki tud: elmondta, hogyan alakultak ki a mai irodák, meg hogy nem vagyunk kreatívak az unalmas helyeken, bezzeg a jó ötletek a zuhany alatt és futás közben, single focus és amúgy is változik a társadalom, az internet átformálta a világot, bla-bla-bla. A végén megoldásként felvillantotta pár irodadizájnjukat, amelyek természetesen választ adnak a változó világ jelentette kihívásokra, kreatívak és alkalmazkodnak az emberi igényekhez, meg ilyenek. Vagyis tök ugyanúgy néznek, mint azok a helyek, amelyekkel tele vannak a dizájnoldalak, és amilyen irodák már évek óta nyernek (és nem nyernek) az Év irodája pályázaton. 

Szóval teljesen csalódott lettem volna, de volt egy slide és két mondat, ami tényleg felvillanyozott! 

A Hyundai londoni központját ugyanis így rendezték be.  

gensler - hyundai.png
Fotó: Gensler / gensler.com

Elveszhetnénk a részletekben a képen, de ne tegyük, a lényeg az a néhány sárga izé az álmennyezeten. Azt nem látom pontosan, hogy futómacskák-e, vagyis végig lehet őket húzni egy sínen vagy rögzítettek, de tulajdonképpen mindegy is. A lényeg, hogy ezek a konnektorok, és a fejünk fölött vannak!

A konnektorok vándorlása a szobában elég érdekes jelenség. A Napraforgó utcai Bauhaus-lakásnál láthattuk, hogy akkoriban még egészen alacsonyra tették őket, a villanykapcsolókat meg jó magasra, hogy a kezünk ügyében legyenek. Aztán a lakásokban száz éve alatt feljöttek magasabbra a dugaljak, a kapcsolók meg lejjebb vándoroltak, hogy a gyerekek is elérjék őket.

Az irodákban viszont a legtöbb konnektor a padlóba került (egyébként ezen a fotón is látható pár ilyen fedlap), merthogy eltűntek a falak: hatlamas egyterű, kartonfalakkal variálható termekben dolgoznak az emberek. Ez nem rossz módszer, de egyrészt mi van, ha rátolod az asztalt, vagy keresztbe húzol egy ideiglenes válaszfalat? Ennél is fontosabb probléma, hogy egy szobán keresztülhúzott kábel nagyon zavaró a padlószinten. Főleg, ha egy olyan munkahelyről van szó, ahol ide-oda mozogsz, hol ide ülsz, hol oda.

Szóval nekem ez a "légvezeték" megoldás tetszik! Annyira magától értetődő, hogy nem is értem miért nem jöttek rá hamarabb és miért nem terjedt el jobban. Oké, nem lehet midenn dizájnba beilleszteni, meg azért megvannak a korlátai, de akkor is! Tök jó.

És neked mennyire jön be? Örülnél, ha lenne ilyen a munkahelyeden? 

Az irodáról itt van még egy csomó kép a Gensler oldalán, aki pedig még több érdekes belsőépítészeti megoldásra kíváncsi, kövesse az Urbanistát a Facebookon!