Mi lesz a sorsa a 3-as metró műalkotásainak?

2017.10.24. 12:48

Napokon belül elkezdődik a hármas metró vonalának felújítása, ami az állomások felújítását is jelenti - joggal kérdezgette hát több olvasónk is, hogy vajon mi lesz majd az ott található műalkotásokkal. Hogy micsodákkal? Milyen műalkotásokkal? Na igen a többségük olyan absztrakt kompozíció, amelyeket talán észre sem veszünk, hiába sétálunk el előttük naponta kétszer. Talán mert már nem vagyunk elég érzékenyek rájuk, talán mert annyira jók, hogy tökéletesen öltöztetik fel a teret, olyanok, mintha mindig is ott lettek volna. Na és persze ne csússzunk át teljesen sznobba: talán mert nem is a legtökéletesebb mindegyik. Ettől függetlenül nagy kár lenne, ha eltűnnének.

Ezek a megállók ugyan messze vannak a négyes metró építészeti értékétől (kiváltképp az északi hosszabbításon), vagy akár a kettes (felújítás előtti) kialakításától, de éppen ezek a műalkotások azok amelyek életet, egyediséget visznek beléjük. Leginkább az 1990-ben átadott (Újpest-Központ, Újpest-Városkapu, Gyöngyösi utca, Forgách utca), illetve két 1984-ben elkészült megállóban (Árpád híd, Dózsa György út) találkozhatunk tudatosan elhelyezett, a metró megépültével együtt komponált művekkel.

Másfél évtizede Nagy Attila Károly fotózta végig a legfiatalabbakat az Indexnek. Az állapotuk már akkor is elég siralmas volt, és persze nem lett sokkal jobb azóta sem. Lássuk hát akkor végig Újpesttől Ferencvárosig: csodálatos posztmodern kiállítás egyetlen vonaljegy áráért. Az összeállításhoz elsősorban a BKV honlapján található információkat és a Köztérképet használtuk fel.

Érdekelnek a köztéri alkotások? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!  • Hírek
  • Megtakarítás