A Meseház kapta a legtöbb díjat

2017.11.19. 12:59

Négy elismerést, köztük a legjobb épületét és az Index különdíját is elnyerte a Média Építészeti Díjának gálaestjén Őrfi József XXI. századi népmesébe illő piliscsabai családi háza, amit ő maga bővített ki, a tervezést és a kivitelezést is ő végezte. 13. alkalommal gyűlt össze a médiazsűri, hogy az elmúlt év legjobb épületeit és építészeti terveit díjazza.

Őrfi Népi építészet 2.0 nevű épülete kapta a legjobb épület elismerését a médiazsűritől. A tervezésnél fontos szempont volt az olcsó anyagok használata, amivel Őrfi a szakmai bírálók tetszését is elnyerte.

Terv kategóriában a 2017-es díjat Takács Gyula vette át a finnországi Seurasaari skanzen fogadóépületének a tervével. Két éve kifejezetten azért költözött Finnországba, hogy teljes mélységében megismerhesse a finn faépítészetet.

A zsűri különdíját a Palatinus fürdő rekonstrukciójával az Archikon nyerte.

A médiazsűri mellett a közönség is kiválasztott egy győztes épületet, illetve tervet: a rendezvényen résztvevő közönség szavazatai alapján a megvalósult épületek közül Vas Norbert, Pozsár Péter és Varsányi András algyői családi háza nyert, míg a tervek közül Takács Gyula finnországi skanzenépülete kapta a közönségdíjat.

Az Index különdíjára online lehetett szavazni, ez alapján is Őrfi József kapta az elismerést, amit Földes András, az Index újságírója adott át.

Az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját a paksra tervezett városrész lakónegyedének terve nyerte, amely Péterffy Miklós, Deli Brigitta, Dőry Bálint, Müller Dóra, Szabó Dániel munkája. Az Európa Design Belsőépítészeti Különdíját is Őrfi József háza nyerte. Idén másodjára adták át a Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíját, amelyet Flachner Szilvia és csapatának munkája, a keszthelyi Vasútállomás nyert meg.

A díjat a legrangosabb magyar online építészeti napilap, a néhány hete Pro Architectura díjjal kitüntetett epiteszforum.hu azzal a céllal hozta létre, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a laikusoknak is.