Elkezdték bontani az Újpesti Uszodát

Az értékes Barcsay-mozaikot új helyre költöztetik, a főváros értékesíti a telket

2017.12.06. 17:39

Bontják az Újpesti Uszodát - tette közzé a hírt Facebook-oldalán Wintermantel Zsolt, kerületi polgármester az alábbi kép kíséretében. Az esemény persze nem ért váratlanul senkit, lehetett tudni, hogy az alig 42 éve átadott, de már tíz éve bezárt létesítményre ez vár.

Bontják. El kell köszönnünk múltunk egy darabjától. Én magam is rendszeresen jártam ide, a húgom pedig itt tanult meg ú...

Közzétette: Wintermantel Zsolt – 2017. december 6.

Mint ahogy korábban itt az Urbanistán is megírtuk, a fürdő üzemeltetése már megépültekor sem volt gazdaságos, és a helyzete később csak tovább romlott. Két kerületen át, a Széchenyi Fürdőből kapta a gyógyvizet, ami nem volt igazán fenntartható.

Bár nem volt igazán gazdaságos, de az tagadhatatlan, hogy a "szocialista wellnessközpont" kényelmi szolgáltatásokban, felszereltségében és építészeti minőségében messze meghaladta korát. (Palotabarát összeállítását már csak a részletes leírások, a sok kép és korabeli prospektus miatt is érdemes átnézni.)

Az uszoda makettje: 1. medence; 2. tanmedence; 4. öltözők; 9. gőzfürdő; és öltöző; 11. hőlégkamra, pihenő, hidegmedence; 12. gőzfürdő, melegmedencék
Az uszoda makettje: 1. medence; 2. tanmedence; 4. öltözők; 9. gőzfürdő; és öltöző; 11. hőlégkamra, pihenő, hidegmedence; 12. gőzfürdő, melegmedencék
Fotó: A Fővárosi Mélyépítési Tervező Vállalat, Újpesti Fürdő című megnyitóra készített kiadványából

A tervek szerint már tavaly elkezdték volna bontani, de végül is csak idén került erre sor. A benne található értékes Barcsay Jenő-mozaikok új helyre a Csillaghegyi Fürdőbe kerülnek. Wintermatel Zsolt posztja szerint ott nem két falra bontva lesz látható, ahogy az Újpesti Fürdőben volt, hanem az alkotó eredeti elképzelése szerint egyben. Korábbi ígéretek szerint erre már nyáron sor került volna, de egyelőre nem nagyon voltak hírek az áttelepítésről. 

b27901b323cd03c4ebe8ec4c8a75ee22 1
Fotó: Göröntsér Vera / Köztérkép

Hogy a bontás után mi kerül a telekre, azt nem tudni. Annyi bizonyos, hogy a főváros, vagyis annak cége, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesíteni fogja a telket.

Érdekel, mi történik a budapesti épületekkel? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!