Hatalmas Gömböc-szobrot állítanak fel a Corvin-sétányon

Ha hinni lehet az ígéreteknek, baromi jól fog kinézni*

27111927889 2c2345734b o
2017.12.07. 12:33

Szeretem az absztrakt köztéri alkotásokat, legyen az tűzzománc a metróban, vagy krómacél dombormű egy házfalon. Hanem, amikor megtudtam, hogy egy gigantikus Gömböc-szobrot állítanak fel Pesten, egyből az jutott eszembe, hogy mennyire jó lesz egy ekkora, tükröződő, görbült felület!*

Nem véletlenül volt éveken át ez az Urbanista borítóképe a Facebookon:

Közzétette: Urbanista – 2012. március 17.

Az már művészetfilozófiai kérdés persze, hogy egy Gömböcöt ábrázoló szobor az most absztrakt-e vagy sem, de ennek eldöntését hagyjuk meg a nálunk okosabbaknak. Egy a lényeg: jókat fotózkodni, azt biztos lehet majd benne!*

A Gömböc a 21. század talán legfontosabb magyar felfedezése, aminek a lényegét már számtalanszor leírtuk, szóval nem is ismételném. Bár vannak hasznosítási lehetőségei, azért az elméleti jelentőségén túl, leginkább dísztárgyként  találkozhatunk vele.

Persze ekkora méretben még soha sehol nem láthattuk: 4,5 méter magas lesz és több mint négy tonnás. A rozsdamentes acélból készült szobrot a Corvin sétányon, a Nokia Skypark előtt állítják fel (mögötte meg épp építési teleknek árulják a Gólyát). 

A szobrot Zalavári József művészeti vezetésével a Direct Line Kft. építette meg, és egy vízfelület fölé kerül, amitől még izgalmasabbá válik majd a tükröződése.  Hogy mikor állítják fel, azt nem tudni, a sajtóközlemény csak annyit árul el, hogy hamarosan.

Egy azonban biztos: a formája.

*FRISSÍTVE:  Közben kiderült , hogy a borítóképen látható látványterv sajnos csak illusztráció (ahogy az lenni szokott a látványtervekkel), a szobor nem fog tükröződni, csak csillogni. Kár. Viszont elárulták, hogy az időjárástól függően december 13-án vagy 14-én állítják fel.

Érdekel, mi történik Budapest közterein? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!