Kivágták a fákat az egykori Újpesti Szülőotthon kertjében

Négyemeletes, 69 lakásos társasház épül a helyükre

2018.02.09. 11:54

Kétségbeesett olvasói levelet kaptunk Újpestről, ahol az egykori szülőotthon kertjében egyik napról a másikra kivágták a fákat. A környék lakóit váratlanul érte a lépés, és mint utólag megtudták, a korábbi zöldfelület helyén hamarosan társasházat építenek. 

A favágás előtti állapot
A favágás előtti állapot
Fotó: Olvasónk / Urbanista

A Görgey Artúr, a Kiss János, a Szigeti József és a Závodszky Zoltán utca által határolt háztömb egyszer már szerepelt az Urbanistán. Ezen a területen van ugyanis az a villa, amit Steindl Imre tervezett, aki amúgy ugye az Országházat is. (Még mindig eladó, már csak 110 millió forintot kérnek érte.)

Ami minket érdekel, az viszont a második szomszédja. A Böhm Henrik és Hegedűs Ármin tervezte Újpesti Szülőotthont 2007-ben zárta be az állam, és onnantól kezdve éveken át üresen állt. 2010-ben azzal a feltétellel kapta meg a kerületi önkormányzat, hogy ha értékesíti, az abból befolyt összeget egészségügyi fejlesztésre kell fordítania. Ez két lépésben meg is történt.

Előbb magát az egykori szülőotthon épületét adták el a kerttől leválasztva. 2013-ban egy informatikai cég vette meg, és 2015-re tényleg példásan felújították az amúgy nem védett házat. A mögötte levő kertet viszont csak tavaly értékesítették (ennek az árát az Újpesti Szakrendelő fejlesztésére fordították), ahol az új tulajdonos idén meg is kezdte az egykori kert fáinak kivágását.

2012-ben egy átfogó tanulmány készült a háztömb fejlesztésére (ez letölthető a főváros oldaláról). Ezen már szerepelt 2-3 emelet magas épület terve a korábbi szülőotthonkert helyén. 

A 2012-ben tervezett állapotmódosítás
A 2012-ben tervezett állapotmódosítás
Fotó: KERETÖVEZET-MÓDOSÍTÁSI HATÁSTANULMÁNY / Budapest.hu

Az önkormányzat is megerősítette, hogy egy beruházónak jogerős építési engedélye van a területre. Egy négyemeletes, 69 lakásos társasházat épít a telekre a Maximal  Quality Home Kft. Az "összes gépjármű pinceszinten tárolva. Gépkocsilehajtó a Závodszky utca felől, személybejárat szintén. Ötméteres előkert, az elő-oldalkertben növényzet telepítve."

alaprajz.PNG
Fotó: Újpest Önkormányzata

Hát, őszintén szólva nagyon sajnálom. Tényleg kár a kertért, és ha már értékesítették, a beruházó gondolkodhatott volna szerényebb méretekben is: ahelyett, hogy gyakorlatilag folytatja a lakótelepet, kialakíthatott volna valami átmenetet a két világ határán.

látványterv.PNG
Fotó: Újpest Önkormányzata

A 2012-es tervben amúgy még egy épület terve szerepel. Ott egy füves placc, valamint az egykori autójavító-műhely helyén épülne egy két emeletes társasház tetőtér-beépítéssel.  Ez jóval kevesebb kárt okozna, és akár kapcsolatot jelenthetne a kertváros és a lakótelep között. Feltéve, hogy nem nő meg menet közben.

Érdekel, mi épül Budapesten? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!