Fotósorozat a híres győri kémény felrobbantásáról

DCOMB20180323001
2018.03.23. 14:07
29 hozzászólás

Másfél éve már majdnem a levegőbe röpítették a híres győri kéménycsodát, de azután végül megkegyelmeztek neki. Már fúrták a helyet a robbanóanyagnak, mert hogy, hogy nem, pont ez a néhány négyzetméter alapterületű építmény volt útjában egy ifjúsági olimpiának, amikor a város polgármestere bejelentette, hogy 

A kémény marad!

Úgy látszik azonban, hogy ez csak ideiglenes döntés volt, mert ma délelőtt felrobbantották a páratlan ipartörténeti értéket. 

A győri olajgyár egyik kéményét már korábban lerombolták, de ezért a másodikért hosszú harcot folytatott a szakma. A kémény körül egy különleges víztározó (úgynevezett golyva) volt, és egy erkély is körbefutott rajta. Számos Kossuth- és Ybl-díjas építész írta alá azt a petíciót, mely szerint meg kell menteni a város pótolhatatlan ipartörténeti értékét. A több mint százéves, hatvan méter magas építmény ideiglenes védelem alatt állt, amitől végül megfosztották.

Tavaly még pályázatot is írtak ki a kémény újrahasznosítására, illetve egy lakónegyedbe illesztésére, amelyre egy csomó izgalmas elképzelés született. Sajnos hiába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!