Gyönyörű kifestőkönyv gyerekeknek a régi Budapestről

Varga Viola és Nemes Anita: Barangoló a Kiscelli Múzeumban

DSC7468-2rs
2018.04.11. 08:55

Más is van úgy, hogy imádja Budapestet, rajong a szecesszióért és a századfordulóért, és nagyon, de nagyon szeretné ezt valahogy átadni a gyerekeinek? Nos, nem könnyű feladat, és semmi sem garantálja a sikert, de az biztos, hogy Varga Viola és Nemes Anita ma megjelenő Barangolás a Kiscelli Múzeumban című könyve sokat segít majd ebben.

A szerzőpárost, azt hiszem, nem nagyon kell bemutatni. Nemes Anita, vonalvarázslót leginkább a Fess Budapest! kapcsán ismerhette meg a közönség, de rengeteg más, elsősorban a fővároshoz kötődő alkotása van, amúgy meg a jövő héten nyílik kiállítása a legújabb műveiből a Magdolna-toronyban. Varga Violával pedig épp ebben a felállásban találkozhattunk legutóbb az Urbanistán, amikor a Barangoló a Nemzeti Galériában című könyvet mutattuk be.

Nos, hogy amolyan folytatásról van szó, az egyből lejön az alábbi képről: Anita stílusa összetéveszthetetlen, Violának pedig ott a lassan ikonikussá váló múzeumos tetkója:

A történet úgy kezdődött, hogy Bartos Erika Budapestet bemutató mesekönyve kapcsán megkérdeztem, milyen Urbanista-témájú, frissen megjelent gyerekkönyvet tudtok ajánlani a nyári szünetre. A kommentekben és a Facebookon is feldobtatok egy csomó remek ötletet (érdemes minden városszerető, kisgyermekes szülőnek átböngésznie a tippeket), és köztük volt a Barangoló is. Nem volt ugyan vegytisztán Urbanista-téma, de egyből beleszerettem. 

A folytatást már úgy ajánlhatom a figyelmetekbe, hogy nem egy határesetet kell begyömöszölnöm a blogba, ugyanis a Budapesti Történeti Múzeum kiadványa értelemszerűen a főváros történetével foglalkozik. Tetszik, hogy a szerző nem csak egyszerűen áthúzta a korábban bevált sablont az új kiadványra, vagyis nem csak annyiban különbözik az új az előzőtől, hogy ezúttal nem híres festményeket, hanem a Kiscelliben bemutatott tárgyakat színezhetnek a gyerekek.

Ennek az oka az, hogy egészen más típusú múzeumról van szó, ami egészen más típusú megközelítést igényel. Itt jobbára nem műalkotások vannak, hanem olyan tárgyak, amelyek bemutatják, milyen volt az élet a régi Budapesten. (Hogy ezek némelyike simán elmenne ma műtárgynak is, az jól mutatja persze a kor iparművészetének színvonalát.)

Varga Viola nagyon jó érzékkel közelített a kiállítási anyaghoz, nem csak bemutatja az itt látható cégéreket, bútorokat vagy épp az Arany Oroszlán Patika berendezését, hanem ezek apropóján arról olvashatnak és színezhetnek a gyerekek, hogy milyen volt a régi pesti utca, hogy nézett ki egy nagypolgári lakás és milyen volt egy korabeli gyógyszertár. Innen azután egész komoly elkalandozások is indulnak, szó esik a főváros szobrairól, a három városrész egyesítéséről, meg az épület izgalmas történetéről is.

És persze azért a képzőművészet sem maradhat ki, hiszen itt működik a Fővárosi Képtár, amelynek anyagából Kassák, Vajda és Csók műveit emelték ki a szerzők.

A formabontás már az előző kötetre is jellemző volt, és folytatódik itt is. Nem egy egyszerű kifestőről van szó, amihez némi tájékoztató szöveg társul. Nem csupán arra gondolok, hogy van egy remek kihajtható oldalpár, ahol egész hosszan rajzolhatjuk-színezhetjük a pesti utcát. (Mint a szerző elárulta, nagyon szeretene egy "pop-up könyvet, ami kihajtós, kinyílós, össze-vissza alakítható".) Hanem hogy nagyon kreatív feladatokkal van megszórva a kiadvány. A nyomdászatról szóló oldalpárnál

a magasnyomás technikáját modellezhetjük egy pénzérmével és egy ceruzával, Csók Istvánnál az ujjunkkal kell pöttyöznünk, Kassáknál színes papírkívágásokkal kell képarchitekturát készítenünk, a szecessziónál pedig mintás textildarabokkal kell felöltöztetnünk egy hölgyet.

Tele van játékkal, élettel az egész, kedvet csinál nem csak a Kiscellihez, de Budapesthez és főként a rajzoláshoz, ragasztáshoz, alkotáshoz. Szinte sajnálom, hogy a gyerekeim már kinőttek ebből. Na jó, bevallom, valójában csak alibinek használnám őket, igazából azt sajnálom, hogy már én nőttem ki ebből: a legszívesen nekiesnék egy halom papírral, ronggyal, ragasztóval, ceruzával, festékkel, eccsettel, meg a tíz ujjammal.

Varga Viola és Nemes Anita Barangoló a Kiscelli Múzeumban című könyve mától kapható a Magyar Nemzeti Galériában, a Fugában és a Pagony Könyvesboltokban. Na meg természetesen a Kiscelli Múzeumban, ahol a ma 14 órakor kezdődő bemutatón kedvezménnyel lehet megvásárolni a kiadványt. Az eseményen lesz egy kerekasztal-beszélgetés a szerzőkkel, óriásszínezés, aztán koccintás felnőtt- és gyerekpezsgővel.

Még több izgalmas Budapest-témájú könyvről olvasnál? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!