Gyönyörű kastélykertekkel nyert az év tájépítésze

Idén Szabó Gábor nyerte a szakma legrangosabb díját

dég
2018.04.27. 17:05
1 hozzászólás

A budapesti Katona József Színházban adták át tegnap a tájépítészszakma egyik legfontosabb elismerését, az Év tájépítésze díjat Szabó Gábornak, a Tér-Team vezetőjének. A rangos címet három történelmi kert – a dégi és a keszthelyi Festetics-kastély parkja, valamint a pesti Múzeumkert – rekonstrukciójával nyerte el.

A verseny a korábbi évekhez hasonlóan zajlott: anonim jelölések után a megmérettetést vállaló tájépítészek közül egy szakmai zsűri választotta ki az öt legjobbat, akik azután az elmúlt három évben készült három tervükkel pályázhattak a díjra. Idén 26 jelöltből választották ki a döntősöket, akik a következők voltak. 

  • Czakó Márta, aki egy egészen speciális területtel, a filmes tájépítészettel foglalkozik.
  • A Gardenworks (azaz Doma-Tarcsányi Judit és Kuhn András), akik debreceni munkáikkal, így a Békás-tó rekonstrukciójával és a nagyerdei stadion környezetrendezésével kerültek a döntőbe. 
  • Dömötör Tamás, aki nem csak tervez, például Balatonbogláron, de tájművészeti alkotótáborokat is szervez. 
  • Szabó Gábor, aki három történelmi kert rekonstrukciójával pályázott.
  • Tatai Zsomboraki többek közt a főváros zöldinfrastruktúra-fejlesztéseihez készített átfogó koncepciót, mint amilyen például a Rákos-patak revitalizációja.

A gálaesten azután mindegyikük mellett egy-egy újságíró mondott laudációt: Fürdős Zsanett, az Építeszforum főszerkesztő-helyettese, Götz Eszter, szakújságíró, Veiszer Alinda televíziós szerkesztő-műsorvezető (aki pár héttel ezelőttig a HírTV munkatársa volt), Zsuppán András, a Heti Válasz újságírója és én. A laudáció amúgy magyarul egy szép dicséretet jelent, bár mint arra felhívták a figyelmemet, létezik erre egy pompásan nyakatekert nyelvújítós szavunk is: érdemszózat. 

A kilenctagú szakmai zsűrit idén Szikra Éva, Ormos Imre emlékérmes tájépítész vezette, akinek a nevéhez többek között a Füvészkert megújítása is kapcsolódik.  A külföldi zsűritag a szlovén Zas Brezar volt, a Landezine főszerkesztője.

Az Év tájépítésze 2018-ban Szabó Gábor lett, akinek egyik most díjazott munkájáról már korábban volt szó az Urbanistán: másfél éve vele és Szende Andrással részletesen is elbeszélgettünk a Múzeumkert átalakításáról. További munkáit nem méltatnám részletesen, ugyanis róla épp én írtam és mondtam laudációt, amit hamarosan teljes terjedelmében lehozok a blogon.

Az Év junior tájépítésze díjat a zsűri döntése alapján Patka Zsuzsa Kincső kapta. A feladat az idén az etyeki városközpont környezetrendezési tanulmánytervének elkészítése volt. A város különdíját Benkő Anna Ágnes tájépítész-hallgató nyerte el. 

Természetesen itt is volt közönségdíj, amit az Építészfórumon és a tajepiteszek.hu oldalon leadott szavazatok alapján Tatai Zsombornak, a BFVT Kft. munkatársának ítélt oda a nép. 

A borítóképen Szabó Gábor egyik munkája, a dégi kastély kertjének részlete látható, melyről még részletesebben is szólunk majd a blogon. Aki nem akar lemaradni róla, kövesse az Urbanistát a Facebookon!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?