Különleges kiállítás nyílt Budapest leghosszabb sugárútjáról

Öt kerületet érint, az utolsó házszám 871-es

13
2018.05.17. 07:25

Az Üllői út mindenképpen izgalmas keresztmetszete a városnak: itt van az ország legmagasabb toronyháza, miközben a nagy része apró családi házak közt fut. Érint hatalmas stadiont, a körút legöregebb épületét, és olyan remekművek szegélyezik, mint Lechner Iparművészeti Múzeuma vagy Pollack Ludovikája. A bemutatására most három kerület helytörténeti gyűjteménye fogott össze:  a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény.

Tegnap egy olyan kiállítást nyílt meg az utóbbiban, amelyik a három intézmény anyagából válogatva mutatja meg, milyen volt az élet a Kálvin tér és a Béke tér között, az előző századfordulótól az 1980-as évek közepéig (amikor is a hármas metró átadásával gyökeresen megváltozott az út megjelenése). Ha úgy tetszik, egy képzeletbeli villamosutazásra hívják a látogatókat, akik végig zötykölődhetnek, az akkor még külön településként funkcionáló lőrinci, kispesti, vagy épp budapesti szakaszokon.

Nem tudom, más is így van-e vele, vagy csak én néztem túl sok Buster Keaton-filmet, de olyan érzésem van a külvárosi villamosos képeknél, mintha Amerikában járnék, egy demográfiai robbanás küszöbén álló városban. Mondjuk, Szentlőrinc tényleg ilyen is volt akkoriban, hatalmas erőkkel haladt a fejlődés útján.

A kiállítás 2018 június 2-ig marad a ferencvárosi helyszínen, azután tovább áll, és a másik két múzeumban is megtekinthető lesz. Sőt, a szervezők azt szeretnék, ha a vándorkiállítás tablói idővel eljutnának az út mellett álló két bevásárlóközpontba, de felvették a kapcsolatot a BKV-val és a BTM-mel is. 

Szóval aki nagyon kíváncsi rá, egészen biztos találkozni fog vele valahol. Örülök a kezdeményezésnek: szeretem a helytörténeti gyűjteményeket, az ilyen összefogásokat meg pláne. Hajrá Üllői út!

A kiállítás részletei az esemény FB-oldalán találhatók. Ha még többet szeretnél tudni a régi Budapestről, kövesd az Urbanistát Instagramon vagy Facebookon!