Különleges kiállítás nyílt Budapest leghosszabb sugárútjáról

Öt kerületet érint, az utolsó házszám 871-es

13
2018.05.17. 07:25
21 hozzászólás

Az Üllői út mindenképpen izgalmas keresztmetszete a városnak: itt van az ország legmagasabb toronyháza, miközben a nagy része apró családi házak közt fut. Érint hatalmas stadiont, a körút legöregebb épületét, és olyan remekművek szegélyezik, mint Lechner Iparművészeti Múzeuma vagy Pollack Ludovikája. A bemutatására most három kerület helytörténeti gyűjteménye fogott össze:  a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény.

Tegnap egy olyan kiállítást nyílt meg az utóbbiban, amelyik a három intézmény anyagából válogatva mutatja meg, milyen volt az élet a Kálvin tér és a Béke tér között, az előző századfordulótól az 1980-as évek közepéig (amikor is a hármas metró átadásával gyökeresen megváltozott az út megjelenése). Ha úgy tetszik, egy képzeletbeli villamosutazásra hívják a látogatókat, akik végig zötykölődhetnek, az akkor még külön településként funkcionáló lőrinci, kispesti, vagy épp budapesti szakaszokon.

Nem tudom, más is így van-e vele, vagy csak én néztem túl sok Buster Keaton-filmet, de olyan érzésem van a külvárosi villamosos képeknél, mintha Amerikában járnék, egy demográfiai robbanás küszöbén álló városban. Mondjuk, Szentlőrinc tényleg ilyen is volt akkoriban, hatalmas erőkkel haladt a fejlődés útján.

A kiállítás 2018 június 2-ig marad a ferencvárosi helyszínen, azután tovább áll, és a másik két múzeumban is megtekinthető lesz. Sőt, a szervezők azt szeretnék, ha a vándorkiállítás tablói idővel eljutnának az út mellett álló két bevásárlóközpontba, de felvették a kapcsolatot a BKV-val és a BTM-mel is. 

Szóval aki nagyon kíváncsi rá, egészen biztos találkozni fog vele valahol. Örülök a kezdeményezésnek: szeretem a helytörténeti gyűjteményeket, az ilyen összefogásokat meg pláne. Hajrá Üllői út!

A kiállítás részletei az esemény FB-oldalán találhatók. Ha még többet szeretnél tudni a régi Budapestről, kövesd az Urbanistát Instagramon vagy Facebookon!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?