A járdára omlik a Hadik laktanya - frissítve!

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat van itt, de mintha lakatlan lenne

2018.06.12. 11:23
Az egykori Hadik kaszárnya a Műegyetem tömbje mögött
Az egykori Hadik kaszárnya a Műegyetem tömbje mögött
Fotó: Google Earth

A Hadik a legtöbbünknek egy kávéházat jelent, pedig nem messze tőle, egy másik épület is viseli a legendás huszártábornok nevét. Ráadásul jóval több köze van hozzá: ez a Hadik-laktanya. A főépülete a Bartók Béla útra néz, de egy fél háztömböt elfoglal, a Zenta utcára és a Budafoki útra is van homlokzata. A 19. század végén épült, aztán már a 30-as években elkezdtek rá újabb emeleteket húzni, és a bővítgetés később persze tovább folytatódott.

A laktanya a mai Bartók Béla út felől nézve

Ahogy a Diktatúrák árnyékában című könyvében írja Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor, már a Horthy-érában is titkosszolgálat működött itt, a hagyománnyal pedig a kommunisták sem szakítottak. Annyit fejlesztettek rajta, hogy a pincében cellákat alakítottak ki, és ott kínozták a foglyokat, akárcsak a Rajk-villában. Na meg persze átnevezték az egészet Zalka Máténak.

Ma is az elhárításé a tömb, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat székel benne. A baj csak annyi, hogy az épületük szó szerint elkezdett leomlani.

Egy kedves olvasónk jelezte, hogy az épület Budafoki útra néző homlokzata, amely már hosszú évek óta lakatlannak tűnt, minden eddiginél rosszabb állapotban van. A vakolata elkezdett a járdára omolni, ami már annyira balesetveszélyessé vált, hogy a tulajdonosoknak lépniük kellett. Hogy mit csináltak? Lánccal és műanyag szalaggal lezárták a járdát. Magyarázatot nem tettek ki.

Városszerte megszokott dolog, hogy nagy ívben tesznek a gyalogosokra az útlezárásoknál (vagy el tudnátok képzelni, hogy valaki egy műanyag szalaggal lezárja az úttestet hónapokra az autók elől, mert nem képes rendbe rakni a háza homlokzatát?). Ahogy olvasónk is írja, kismamák kényszerülnek arra már hosszú ideje, hogy egy tök forgalmas, szűk úton tologassák a babakocsit. Szerinte addig marad így ez az állapot, amíg el nem gázolnak valakit miatta - akkor talán lépnek az illetékesek.

Mondjuk egy nemzet biztonságával foglalkozó szervezettől azért nem ezt várnám, de mindegy.

A kérdésekkel megkerestem Újbuda kerületi önkormányzatát, akik a járdával kapcsolatban készséggel megírták, hogy "közterület-használat iránti kérelem nem érkezett" hozzájuk. Igaz, "nem kell közterület-használati hozzájárulás az élet- és balesetveszély elhárításához szükséges időtartamot meg nem haladó munkálatok elvégzéséhez". Hogy ez mennyi időt jelent, az nincs meghatározva, de itt a képek alapján nyoma sincs a munkának. Ám mivel "honvédelmi területről" van szó, nem nagyon tudnak tenni semmit, gyakorlatilag minden kérdésben a "katonai építésügyi hatóság" jár el.

A másik fontos kérdés a blog szempontjából, hogy mégis mi lesz a házzal. Egy védett épületről van szó (a Budafoki és a Bartók Béla útnak is helyi védelem alatt áll az adott szakaszon minden épülete), a Műegyetem parkjával szemben. Nem szövevényes tulajdonosi háttérrel, hanem állami kézben. Akkor miért nem lehet vele kezdeni valamit? Miért kell életveszélyes állapotban tartani a Újbuda egyik kiemelten értékes helyen fekvő ingatlanát.

Nos, ezt sajnos nem tudtam meg, mert egy hónapja írt levelemre még mindig nem válaszolt a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat. (FRISSÍTVE: A poszt megjelenése után befutott a válasz, ez alant olvasható!) Az már korábban tervben volt, hogy konferenciaközponttá, meg szállodává alakítják a kaszárnyát, de ennek már hat-nyolc éve. Ha a trendeket nézem, akkor alighanem ezt is hamarosan eladják, mert elég értékes ingatlan ahhoz, hogy valami nagy durranást csináljanak vele ezen a helyen. Kérdés, hogy addig is miért nem lehet kötelezni a tulajdonost az állagmegóvásra, illetve arra, hogy tegye szabaddá és biztonságossá a járdát.

FRISSÍTVE. A poszt megjelenése után befutott a KNBSZ válasza: "A KNBSZ a Budafoki út 21. szám alatti homlokzat veszélytelenítését minden évben ütemezetten elvégezteti. Az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményei sajnálatos módon oly mértékben és gyorsan megrongálták a homlokzatot és a tetőt, hogy helyrehozatala komolyabb beruházást igényel a folyamatos karbantartás és veszélyelhárítás ellenére is. A KNBSZ a beruházás szabályszerű végrehajtásához szükséges költségvetési fedezet rendelkezésre állása esetén végrehajtja a szükséges felújítási munkálatokat."

Érdekelnek a budapesti épületek? Követheted az Urbanistát a Facebookon, Twitteren, sőt egy hónapja már az Instagramon is.

2013: amikor a legendás fa Budapestet kiállították a Bálnában. . Még nyitás előtt meg tudtam nézni - kár, hogy már sötétedett, és akkoriban olyan telefonom volt, amivel világosban is alig lehetett fényképezni. . Az évtizedeken át toldott-foldott maketten vannak olyan épületek, amik soha nem épültek meg (pl. a Várban), és hiányzik róla egy csomó rendszerváltás óta épült ház. Ott van viszont már a Lehel piac, a Rendőrpalota, na meg még a Corvin burkolata is természetesen. . #architecture #budapest #maquete #architecturalmodel #hill #danube #budacastle #picoftheday #bálna #architecturephotography #plan #mountain #toy #miniature #mini #mik #budapestagram #architectureporn #archdaily #city #urban #urbanplanning #diorama #minimal #skyscraper #design #cities #wood #map #maps

Zubreczki Dávid / Urbanista (@zubreczkidavid) által megosztott bejegyzés,