Új tér születik Budán, nevet keresnek neki

2018.06.18. 13:33

Egy éve jártuk be a Fácánost, ahol nem csak a híres Fácán nagyvendéglő, meg egy másik korabeli hotel romjai maradtak meg a háború előtti évekből, hanem az úgy nevezett Horthy-villa is. A neoklasszicista épület volt a Horthy-család nyaralója, állítólag ide jártak fel bulizni a fiúk. A birtok többi házával ellentétben viszonylag jó állapotban vészelte át a belügyes évtizedeket, meg az utóbbi évek lakatlanságát. Ahogy akkor is írtam, a házat a Zugligeti út túloldalán működő Zugligeti Általános Iskola kapja meg: idén el is kezdik a munkákat.

A terület megnyitásával lassan térré bővül a négy út (Zugligeti, Béla király, Janka, Harangvölgyi) találkozása. Vagyis ez a terület:

A buszforduló és az iskola miatt eddig is fontos csomópont volt, meg aztán innen indulnak a kirándulók Disznófő felé, és a Harangvölgyből is ide érkeznek a síelők, sítúrázók (meg a szánkózók is időnként, bár nekik ott az Anna-rét, itt azért könnyen pórul járhatnak.) A spontán teresedést most mederbe terelik, és rendezik a közlekedést. 

Hamarosan így fog kinézni az önkormányzat elképzelése szerint, de jó néhány szakágnak még véleményeznie kell.

facanterterv.png
Fotó: Hegyvidék Önkormányzata

Az átalakítással párhuzamosan nevet is keresnek az új közterületnek, amire várják az ötleteket. Mégiscsak ez volt Zugliget bölcsője, jó lenne valami ehhez méltó elnevezés neki. A munkacíme amúgy Fácán tér, amit én már meg is vettem a magam részéről, de ha valaki tud jobbat, ne fogja vissza magát! 

A beérkező javaslatokból kiválogatják az értékelhetőeket (vagyis Chuck Norisszal és Stephen Colberttel ne fáradjon senki), majd ezek közül netes szavazással választják ki, milyen nevet is kapjon az új tér. Az ötleteket az onkormanyzat@hegyvidek.hu címre várják június 30-ig, de ha másokkal is megosztanátok, kommenteljétek ide is!

Érdekel, mi történik Budapest közterein?  Kövesd az Urbanistát FacebookonTwitteren, vagy újabban akár Instagramon is.