Rég nem szívatták úgy a gyalogosokat, mint a József nádor téren

Lezártak egy 50 méteres szakaszt, több mint félkilométeres kerülőt jelöltek ki

2018.06.27. 09:59
23 hozzászólás

Gyalogolni csak a szegények, a turisták és a hobbigyaloglók szoktak. A szegényeknek és a külföldieknek semmi keresnivalójuk a Belvárosban, a hobbigyaloglók meg biztos örülnek, ha még többet gyalogolhatnak. Talán ez lehetett annak a prezentációnak az összefoglalója, amit levetítettek a döntéshozóknak, mielőtt kijelölték a József nádor téri építkezés miatt lezárt járda kerülőútvonalát.

Sárgával a lezárt járda, pirossal a kijelölt terelőút
Sárgával a lezárt járda, pirossal a kijelölt terelőút
Fotó: Google Maps

Számtalanszor leírtam már, hogy miközben London legfelkapottabb negyedeiben is kínosan ügyelnek arra, hogy minden építkezésnél szabadon maradjon a járda, addig nálunk egészen magasról tesznek erre. De hogy ilyen durván semmibe vegyék, hogy erre emberek élnek, jönnek-mennek, arra még nem nagyon láttam példát.

Az új Városháza park felől igyekeztem a Széchenyi térre, a József Attila utca árkádjai alatt, amikor hirtelen véget ért a járda. Naivan azt gondoltam, hogy majd kisétálok az úttestre elüttetni magam, ahogy a Budafoki úton kénytelenek az arra járók. Itt azonban ezt nem lehet megtenni, le van zárva az az irány.  Muszáj megkerülni a teret. Sőt, ha egy kis vargabetű után elérsz a tér átellenes sarkára, akkor szembesülsz azzal, hogy nem jöhetsz vissza a túloldalon, hanem a következő háztömböt is meg kell kerülnöd. 50 méter helyett nagyjából 550-et kell megtenni. 

"Az egészben az a legdurvább, hogy ki sincs táblázva" - gondoltam, de tévedtem. Ki van, de úgy, hogy simán eljöttem mellette. És nem csak én. Az árkádok végén mindig állt egy-két dühös magyar, aki nem tudta, hogy visszaforduljon-e vagy kerüljön, meg egy-két teljesen fogalmatlan külföldi, aki azt se tudta hol van. Ez van ugyanis kirakva egy saroknyival korábban:

Ha rápillant az ember, nem jön rá, hogy itt útlezárásról van szó, vagy hogy ez egyáltalán a gyalogosoknak szól. Baromi nagy betűkkel kellene harsognia a tetején, hogy

emberek ne menjetek erre, mert építkezünk, nektek, csupa szeretetből.

De nem. 

Sőt. Még csak nem is szerepel rajta az a szó, hogy útlezárás. Vagy terelés. Vagy járda. Vagy gyalogos. Vagy, hogy a leopárd harap. Se magyarul, se angolul. Az egyetlen fontos információ, hogy "The shops are open"

Merthogy kinn van az összes elérhető bolt neve és pontos helye. Az a gyanúm, hogy nem mertek egy normális útfelbontós/ne menjen erre táblát kirakni, hátha elriasztják a vevőket. Bár a táblán szereplő információk alapján simán elhinném, hogy direkt a kedvükért terelik őket arra.

Mondjuk nem tudom, ki az, aki dühében vesz egy Herendi-étkészletet, de nem vagyok marketinges.

Amúgy a másik irányból még bájosabb. Ezt csak a munkások, vagy a dugóban álló autósok tudják elolvasni, mert az építési területre tették ki, a megszüntetett zebra mellé, hogy biztos, ami biztos összezavarják vele az autóvezetőket is:

Na de, hogy ne csak fikázzak, lássuk, hogy is kellett volna. A BKK fénykorában az volt a jó, hogy minden közlekedési ágát egy cég kezelt, egységes kommunikációval. Nagyon valószínű, hogy nem ennyire felháborítóan terelték volna el a gyalogosforgalmat, de ha már muszáj egy ilyen vérlázító lépést kommunikálni, akkor azt megfelelő helyen, figyelemfelhívóan jelezték volna, felmutatva a lehetséges alternatívákat.

Egy ilyen fontos csomópont lezárását a közeli megállókban lehet jelezni, de a legjobb lenne persze, ha éppúgy kimenne róla adat az útvonaltervező appoknak, meg (az amúgy remek) bkkinfo.hu-ra, ahogy az útfelbontásokról, vagy a buszterelésekről.  Londonban például a TFL (a helyi BKK)  önálló közlekedési ágként kezeli a gyaloglást , ahogy mondjuk a metrót, a buszt vagy a bérbringákat. Természetes, hogy integrálják az egységes közlekedési kommunikációba is.

Na igen, ott ugye építkezésekkor nem zárják le a járdákat.

FRISSÍTVE: Közben Belváros-Lipótváros önkormányzata jelezte, hogy a jelenlegi gyalogosforgalmi rendet a beruházó miatt alakították ki, amit a Budapest Közút hagyott jóvá. Amikor átveszi a kerület a projektet, és a tér felszíni rendezése következik, felül fogják vizsgálni a kialakítását.

Érdekel mi zajlik Budapest közterein?  Kövesd az Urbanistát Facebookon, Twitteren, vagy újabban akár Instagramon is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?