Most már telefonon is vadászhatjuk az összes Fortepan-képet

Két appal rukkolt elő az archív fotókat gyűjtő adatbázis

2018.07.03. 09:32
2 hozzászólás

A Fortepan már májusban előrukkolt első telefonos alkalmazásával, a ForteGO-val, de az akkor még eléggé kezdetleges fázisban volt. Csak iOS-re jelent meg, és csupán a Budapest100-ban résztvevő terekről tartalmazott néhány képet. Tamási Miklós, a fortepan alapítója és vezetője meg is mutatta, mit tud az app, de abban maradtunk, hogy a bemutatással megvárjuk az androidos változatot is. Most ennek is eljött az ideje, ráadásul a hétvégén nem csak egy bővített ForteGO jött ki, de megjelent egy új alkalmazásuk is sima Fortepan néven. Lássuk, mit tudnak.

ForteGO

A ForteGO lényegében egy játék: az utcákat járva meg kell keresnünk, honnan készültek a Fortepanon található, XX. századi felvételek és aztán újralőhetjük őket. Az app segít beazonosítani a pontos helyet, aztán egymás mellé rakja a két fényképet, és láthatjuk, hogy egyrészt mennyit változott a város, másrészt menyire sikerült pont ugyanazt a beállítást megtalálnunk.

A ForteGO adatbázisának felépítése elég macerás, a fejlesztés közben kiderült, hogy a pontos helyszín meghatározását nem lehet megúszni StreetView-val, mindegyiket a helyszínen kellett kibogarászni. Tekintve, hogy már több mint százezer kép van feltöltve, és a munka nagy részét önkéntesek végzik, azért ez elég nagy feladatot jelent.

A mintegy harmincezer budapesti fotóból mindössze 250-et sikerült feldolgozni a bemutatóra, azokon a tereken, amelyek részt vettek a Budapest100 kezdeményezésben. Most hétvégén viszont nem csak az történt, hogy kijött végre Androidra az app, hanem bővült az adatbázis is.

Közel 2000 fényképet dolgoztak fel a történelmi Várnegyedben. Azért választották ezt a helyszínt, mert egyrészt egy viszonylag jól behatárolható térről van szó, és igen változatos a képanyag is. Ráadásul sok ott a turista.

Merthogy a ForteGO-ban elég nagy lehetőség van turisztikailag, amit nem csak Budapest, egy fővárosi kerület vagy egy vidéki város aknázhatna ki. Egy ilyen alkalmazás simán működhetne bárhol a világon, mondjuk Madrid történelmi képeivel, de egy kistelepülés helytörténeti gyűjteményét is izgalmasabban lehetne bemutatni vele, mint a tájházban kiakasztott fotókkal. 

Szóval a lehetőségek adottak, addig is élvezzük, ami van! 

A ForteGo-t innen lehet letölteni Androidra, innen meg iOS-re.

Fortepan app

A másik a Fortepan app igazi hiánypótló, tulajdonképpen ez az, amit már elég régóta vártunk. Pontosan azt tudja, amit egy képadatbázis telefonos alkalmazásától vár az ember. Böngészhetjük vele az összes Fortepan-fotót, gyorsabb, letisztultabb és sokkal szebb környezetben, mint asztali gépen.

El tudnék benne képzelni egy térképes nézetet is helyazonosítással, de hát ilyesmi az eredetiben sincs - fent ismertetett okok miatt. Azért bízom benne, hogy ebben előbb utóbb lesz.  Addig is, ez is hatalmas ajándék nekünk, a régi képek, a városok és a Fortepan rajongóinak.

A Fortepant innen lehet letölteni Androidra, innen meg iOS-re.

Érdekel a régi Budapest? Kövesd az Urbanistát Facebookon, Twitteren, vagy újabban akár Instagramon is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?