Olajoshordó-szobor és a felcímkézett uszadékfák a Duna-parton

A Duna-Hack alkotásai a folyó mentén található tárgyakból indulnak ki

2018.08.31. 14:06

A Duna és a város kapcsolata, blablabla. Tényleg annyiszor leírtam már, hogy miért fontos mindez, hogy nem is kezdem ismételgetni. Mégis nagyon jó, hogy időről időre, újra és újra felbukkan a téma.

Egyrészt, mert mindig születnek új, eredeti ötletek a figyelemfelhívásra. Legutóbb például a WWF és a Valyo szervezésben egy kilométer hosszú festmény került ki a rakpartra, a MOME hallgatói pedig egy betonmelegedő tervével nyertek nemzetközi díjat.

Másrészt pedig nagyon fontos, hogy ne csak egyetlen kampány legyen, amiről pár napig sokan beszélnek, aztán mindenki elfelejti az egészet. Fontos, hogy folyton terítéken maradjon a téma, és minden fővárosi polgárban tudatosuljon: van egy páratlan természeti adottsága a városának, amit egyelőre nem használnak ki.

A legújabb ilyen kezdeményezés a Duna-Hack ezen a hétvégén – vagyis augusztus 31-től szeptember 2-ig. 

A Dunapest és a Kortárs Építészeti Központ közös projektjéhez megkerestek pár alkotóműhelyt, hogy konkrét helyszínekre tervezzenek alkotásokat, amelyek segítségével új nézőpontból tekinthetünk a Dunára. A fesztivál idejére öt installációt készítettek a pályázók, amelyeket a város különböző Duna-közeli helyszínein helyeztek el. Ezeket szakmai zsűri választotta ki a pályaművek közül.

A Bercsényi Építész Tudástár hallgatói DOBOZ címmel egy felnagyított fényképezőgépet terveztek.

A BME Építész Klub hallgatói DunaKapuval szeretnék felhívni a figyelmet a belváros izgalmas partszakaszaira.

Budha Tamás és alkotótársai Megvalósítás nélküli megvalósítás címmel szeretnék a térből kiemelni a szárazság miatt a partra sodródott uszadékfákat.

Smiló László Olajoshordó Geometria című művét a Kabinnál állítják fel.

A Köz(ép)pont Építésziroda és a Közösségben Élni csoport pedig egy közösségi fényinstallációval várja a fesztivállátogatókat.

Ma (vagyis augusztus 31-én) 4 órakor kiállítás is nyílik a beérkezett pályaművekből a Trip-hajón, ahol nem csak a megvalósult, de valamennyi elképzelést megnézhetik a látogatók. A Facebook-eseményt itt találjátok hozzá.