Útfelbontásnál bukkantak elő a régi ferencvárosi bőrgyár alapjai

Akit érdekel, most megnézheti a Gálya utcában, a Bálnánál

2018.09.27. 08:58

Ne tessék megijedni, nem sipítozom, hogy védjük meg a régi falakat, nagyon jó helyen vannak azok ott a földben, az út alatt. Viszont mindettől függetlenül mindig érdekes, amikor a felszínre bukkan a régi város az új alól. A ferencvárosi Gálya utca nem olyan régi, nem is értem, miért nem a szomszédaival párhuzamosan vágták át az egykori ipartelepen a negyvenes években. Talán az egész környéket újratervezték volna, s ez már az új irányt jelezte? Nem tudom, de mindenesetre nagyon érdekes az a levél, amit egy kedves olvasónktól kaptunk, ide is másolom az egészet, olyan szép kerek:

Kedves Urbanista,

Ma reggel láttam a Gálya utca és a Közraktár utca sarkán, hogy a közműfelújítás miatt láthatóvá vált egy korábban itt álló épület alapfala.

A mai Zsil utca, Lónyai utca, Bakáts utca, Közraktár utca által határolt területen állt a Machlup-féle bőrgyár. A gyárat a '30-as években lebontották, és hogy a nagy telket jól fel lehessen osztani, be lehessen építeni, megnyitották a Gálya utcát. (1938-ban adott neki nevet a Főváros, és még 1939-ből is találtam hirdetést itteni építési telkekről.)

a bőrgyár a Gálya utca helyén

A tömb viszonylag gyorsan beépült modern stílusú bérházakkal, a gyárból (legalábbis felszín fölött) semmi sem maradt meg, de az utcában, úgy tűnik, nem bontották el az alapokat.

A képek futtában, mobillal készültek, ha az egész történetet tudjátok valamire használni, az jó, ha csak nektek érdekes, úgy is jó. Ha nektek se, hát akkor elnézést kérek a spamért.

Üdv, Kovács Tamás György

Nos, nekem mindenképpen érdekes volt, remélem, nektek is.

Érdekel a város története? Kövesd az Urbanistát Facebookon, Twitteren, vagy újabban akár Instagramon is.