A kőbányai önkormányzati iroda kapta Budapest Építészeti Nívódíját

Meg a Graphisoft Park Fogadóépülete, de klassz felújítást is díjaztak

2018.11.16. 10:51

Tegnap adták át a Fugában a Budapesti Építészeti Nívódíjat, ami jó kis keresztmetszete annak, hogy mi szép épült a fővárosban az elmúlt pár évben. Egész pontosan 2015 és 2017 között átadott házakkal lehetett jelentkezni a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Építész Kamara közös díjára.

A zsüri elég rangos volt, a kötelező politikusszereplőn kívül csupa elismert építész alkotta (Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes; Mártonffy Miklós, főépítész; Csapó Balázs, építész, a BÉK elnöke; Aczél Gábor, építész; Csomay Zsófia, belsőépítész; Kovács Csaba, építész MOME Építészeti Intézet igazgatója, Z. Halmágyi Judit, építész).

Na és akkor lássuk, miket is ítéltek a legjobbaknak!

A díjat idén két ház nyerte el. Az egyik a Kőbányai Ügyfélszolgálati Központ, amelyről megépültekor is írtam már. Nekem kifejezetten tetszett a Vikár András, Lukács István és Gál Árpád tervezte ház, de olvasóinkat megosztotta. Mindenesetre örülök, hogy egy ilyen kisléptékű, de mindenképpen példamutató épület vihette haza az elsimerést.

A Graphisoft Park tavaly átadott Fogadóépülete
A Graphisoft Park tavaly átadott Fogadóépülete
Fotó: Bujnovszky Tamás / graphisoftpark.hu

A másik díjazott a Graphisoft Park Fogadóépülete lett. "A park egy kis Európa Budapest vagy elhanyagolt, vagy nem mindig jó ízléssel rekreált, mozaikszerű szövetében. " - áll a zsűri indoklásában, hogy miért is ítélték oda az elismerést. Valóban egyet lehet vele érteni, az irodatelep kialakítása tényleg példaértékű. Az új ház, mely hivatalosan I épület névre hallgat RADIUS B+S Stúdió  - Ilyés-Fekete Zsuzsanna, Kun Tamás, Sugár Péter - munkája. Tőlük eddig csak egy holokausztemlékműről  esett szó a blogon, mely építészetileg kifejezetten tetszett (más szempontból meg nem, de az már nem az ő saruk).

A fenti két díjazottan kívül többen is kiemelt dicséretet érdemeltek, ami nem csak buksisimogatást, hanem félmillió forintot is jelent (az első díj egymillióval jár).

Kiemelt dicséret kapott

Gratula mindenkinek!