A kőbányai önkormányzati iroda kapta Budapest Építészeti Nívódíját

Meg a Graphisoft Park Fogadóépülete, de klassz felújítást is díjaztak

2018.11.16. 10:51
12 hozzászólás

Tegnap adták át a Fugában a Budapesti Építészeti Nívódíjat, ami jó kis keresztmetszete annak, hogy mi szép épült a fővárosban az elmúlt pár évben. Egész pontosan 2015 és 2017 között átadott házakkal lehetett jelentkezni a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Építész Kamara közös díjára.

A zsüri elég rangos volt, a kötelező politikusszereplőn kívül csupa elismert építész alkotta (Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes; Mártonffy Miklós, főépítész; Csapó Balázs, építész, a BÉK elnöke; Aczél Gábor, építész; Csomay Zsófia, belsőépítész; Kovács Csaba, építész MOME Építészeti Intézet igazgatója, Z. Halmágyi Judit, építész).

Na és akkor lássuk, miket is ítéltek a legjobbaknak!

A díjat idén két ház nyerte el. Az egyik a Kőbányai Ügyfélszolgálati Központ, amelyről megépültekor is írtam már. Nekem kifejezetten tetszett a Vikár András, Lukács István és Gál Árpád tervezte ház, de olvasóinkat megosztotta. Mindenesetre örülök, hogy egy ilyen kisléptékű, de mindenképpen példamutató épület vihette haza az elsimerést.

A Graphisoft Park tavaly átadott Fogadóépülete
A Graphisoft Park tavaly átadott Fogadóépülete
Fotó: Bujnovszky Tamás / graphisoftpark.hu

A másik díjazott a Graphisoft Park Fogadóépülete lett. "A park egy kis Európa Budapest vagy elhanyagolt, vagy nem mindig jó ízléssel rekreált, mozaikszerű szövetében. " - áll a zsűri indoklásában, hogy miért is ítélték oda az elismerést. Valóban egyet lehet vele érteni, az irodatelep kialakítása tényleg példaértékű. Az új ház, mely hivatalosan I épület névre hallgat RADIUS B+S Stúdió  - Ilyés-Fekete Zsuzsanna, Kun Tamás, Sugár Péter - munkája. Tőlük eddig csak egy holokausztemlékműről  esett szó a blogon, mely építészetileg kifejezetten tetszett (más szempontból meg nem, de az már nem az ő saruk).

A fenti két díjazottan kívül többen is kiemelt dicséretet érdemeltek, ami nem csak buksisimogatást, hanem félmillió forintot is jelent (az első díj egymillióval jár).

Kiemelt dicséret kapott

Gratula mindenkinek!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!