Végre nem eltüntettek egy neont, hanem helyreállították

A Tomori közben egy ideje újra világít éjszakánként a Közért-logó

2019.02.04. 11:11

A fenti kép 1966-ban készült az angyalföldi Tomori közben. Már a bringázó rendőr miatt is csodálatos lenne, de ami miatt minket érdekel, az egy teljesen jelentéktelen apróság a háttérben.

Egy neonvilágítású Közért-felirat, ami néhány évtizede még a legközönségesebb dolog volt szerte az országban, de manapság igazi ritkasággá vált. A Közért (melynek neve eredetileg a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. rövidítése volt) megszűnt a rendszerváltás után, üzleteit privatizálták - bár köznévként időnként mind a mai napig emlegetjük őket. A szóban forgó üzlet is így járt, sőt egy idő után már nem is élelmiszerbolt működött a helyén.

Amikor Catflower hét éve arra járt, és egy remek posztot írt róla a Kép-Tér blogba, már egy zongoraszalon működött a kedves szocreál lakóház aljában.

Néhány éve még zongoraszalon működött a Tomori közi Közért helyén
Néhány éve még zongoraszalon működött a Tomori közi Közért helyén
Fotó: Catflower / kep-ter.blogspot.com

Alighanem kinnfelejtették az akkor már rég nem világító neont, vagy csak egyszerűen nem tudták, kinek is hatáskörébe tartozik az üzemeltetése vagy épp a leszerelése.

A tábla létezéséről csak onnan tudok, hogy tavaly ősszel Whitenoisegirl szólt nekem, hogy a közelükben újra világít egy Közért-neon. Eléggé megörültem neki, hiszen mostanában az igazi neonritkaságokat is simán leszerelik, és múzeumba küldik.

Azt ugyan nem tudta, ki az aki felújította és most működteti, hiszen ilyen vállalat már rég nincs. Jó, az azért gyanús volt, hogy a mellette levő üzlethelyiségbe egy Spar költözött, de miért világítanák ki egy már nem létező cég logóját.

Újra világít a Közért neonfelirat a Tomori közben
Újra világít a Közért neonfelirat a Tomori közben
Fotó: Whitenoisegirl / Urbanista blog

Szokás szerint aludtam pár hónapot az ügyön, aztán néhány levélváltás után kiderült, hogy a franchisehoz tartozó partnercég – az Új Fo-Koz – és a franchisegazda – vagyis a Spar – közösen állította helyre a neont, amikor megnyílt az üzlet. Azt csak tőlük tudtam meg, hogy nem ez volt az első ilyen húzásuk. A Lónyay u. 23. szám alatti boltjuknál is újracsöveztek és azóta is üzemeltetnek egy régi neont. Igaz, ott nem a Közért, hanem a másik nagy szocialista élelmiszer-kereskedelmi lánc, a Csemege felirata ragyog ismét.

Mint írták, mindkét helyen pozitív visszajelzéseket kaptak a járókelőktől, dolgozóktól, vásárlóktól - szóval mindenkitől. Remélem követendő példa lesz: tessék megóvni és felújítani a régi neonokat!