Térképre vittek több mint 250 Bauhaus-épületet Budapesten

Idén ugyanis ez lesz a Budapest100 témája május 4-5-én

2019.02.07. 12:13

A legklasszabb budapesti épületünnep a Budapest100 minden tavasszal, amikor az adott témához kapcsolódó házak megnyitják kapuikat. A lakók vendégül látják a látogatókat, a felkészülés közben pedig megismerik egymást és saját házuk történetét.

Idén száz éves a Bauhaus, a születésnapos német iskoláról már az Urbanistán is esett szó. Elég közismert, hogy több tanára és diákja is magyar volt, a hatása pedig igen erős volt Budapesten. A szó szinte stílussá vált, és tulajdonképpen így hívunk idehaza minden háború előtti, koramodern épületet, akárki is tervezte azokat. Így gondolták a Kortárs Építészeti Központban is, amikor összeállították a 2019-es Budapest100 potenciális résztvevőit. A központi téma ezúttal ugyanis a Bauhaus lesz.

Összegyűjtötték tehát azokat az épületeket, amelyek az akkori Budapest területén fekszenek, 1919 és 1949 között épültek, és valamilyen módon megjelenik bennük a Bauhaus hatása. Akár úgy, hogy tervezőik valóban kötődtek a németországi műhelyhez, akár csak úgy, hogy az arra jellemző stílusban dolgoztak. Az első listára több mint 250 épület került fel - de a lista még bővül. Itt van maga a térkép, de aki jobban szeret szöveges listában böngészni, az kerületenkénti bontásban megtalálja itt az összeset. (Akinek a háza szerepel a listán, és szeretne bekapcsolódni, az itt jelentkezhet.)

A kattintható térképet itt találjátok.
A kattintható térképet itt találjátok.
Fotó: Google / Budapest100

Merthogy a dolog úgy működik, hogy először kiválasztják azokat a házakat, amelyek részt vehetnek az eseményen. Aztán értesítik őket, és ha elég sok lelkes, otthonára büszke lakója van a háznak, belevágnak az eseménybe. Szóval az még nem biztos, hogy mindezek a házak látogathatók lesznek, de számunkra így is nagyon izgalmas a merítés. Aki szereti a stílust, az legalább azt láthatja, mi mindent érdemes kívülről megcsodálnia.

Aztán ha minden jól alakul, és a lakók is úgy akarják, be is mehetünk ezekbe az épületekbe május 4-én és 5-én. Bővebb információ a fesztivál honlapján.