Így néznek ki most a Párisi udvarra épített új emeletrészek

2019.02.11. 09:08

A Párisi udvar hotellá alakításáról már esett szó az Urbanistán, ahol a ház történetét és az átépítés terveit is részletesen bemutattam. Akkoriban a legnagyobb vihart az kavarta, hogy vajon megmarad-e a passzázs, vagy egy zárt lobbivá alakítják. Most más miatt került a figyelem középpontjába: mint arra több olvasó is felhivta a figyelmemet, egy elég feltűnő emeletráépítést kapott a ház.

Visszanézve a látványterveket, nem árultak zsákbamacskát: az emeletráépítés ott is szerepelt, de korántsem ilyen hangsúlyosan. Ennek oka alighanem az, hogy a terveken más színű volt az új szint. Jelenlegi formájában élesen elüt a háztól, ami egyes esetekben lehetne izgalmas kortárs kiegészítés, de azért ennél a kiemelt műemléknél nem éppen ezt várnánk.

A tervező Archikon számos jó épületet jegyez (pl. 100 lakásos passzívház a Jász utcábanMeséskert ovi), szóval bízom benne, hogy a végeredmény azért harmonikus lesz. Kérdésemre a tervezők, a beruházók és a kivitelezők alkotta projektcsapat a következő választ küldte:

„Az engedélyezés óta változatlan tervek és látványtervek alapján zajlik a kivitelezés, az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal folyamatos felügyelete mellett. A tetőszint több lépcsőben visszahúzva, tetőkerttel tagolva jelenik meg a műemlék pártázat mögött, a korábbi kéménysorok vonalában. Az épület tervezője, Schmahl Henrik, a Párisi Udvar homlokzatának fő elemeit vörösesbarna és zöld kerámiával emelte ki, míg a semleges részek törtfehér kerámiával készültek. A visszahúzott tetőszint törtfehér, homogén burkolatával hasonló hátteret ad, kiemelve az eredeti, vörösesbarna karakteres épületkontúrt. A tetőkert növényzetének telepítése és homlokzati lizénáinak színezése folyamatban van.”

A visszahúzott ráépítés nagy része valóban nem látszik az utcáról, mint azt ez a drónfelvétel is szépen mutatja.

Párisi udvar tejete

Az épületet hónapokon belül átadják, és előtte közelebbről is szemügyre vehetjük, szóval hamarosan többet is mesélek majd a fejlesztésről.

Szereted a várost? Kövess!

Facebookon, Twitteren, vagy Instagramon.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zubreczki Dávid / Urbanista (@zubreczkidavid) által megosztott bejegyzés,