Elemér
-1 °C
10 °C

Szánalmasbizottság

2010.06.05. 14:20 Módosítva: 2010.06.05. 16:05

Eljött a várva várt nap, letette az asztalra a részjelentését a Varga Mihály által vezetett „tényfeltáró” bizottság. Pontosabban, letette a miniszterelnök asztalára, de azt a sajtótájékoztatóra odacsődített sajtó munkatársainak nem mutatták meg, és a lakosság sem ismerheti meg. (Vö: nem ellenőrizhető, hogy amit mondanak a sajtótájékoztatón és amit a dokumentum tartalmaz, az valóban úgy van-e.) Azzal védekezett a „tényfeltáró” bizottság feje, hogy ettől a perctől kezdve Orbán Viktor dönt a dokumentum sorsáról, neki ehhez semmi köze innentől.

Azt szajkózták csak, hogy húderosszahelyzet, és hogy erről a korábbi kormányok tehetnek, trükköztek, hazudtak, átvertek mindenkit, bitófára velük. Többszöri újságírói visszakérdezésre sem volt hajlandó (vagy nem mert) egy számot mondani a bizottság feje, hogy akkor összességében mekkora is az az állítólagos lyuk, amit ők látnak. De még csak attól is tartózkodott az operatív miniszterelnök Varga Mihály, hogy az általa említett egytucatnyi gyanús tétel közül egyet kiemeljen és elmondja, ott pontosan mekkora elszámolást látnak a bölcsek. Ne feledjük: a sajtótájékoztató után az államtitár megebédelt, majd elment a rendkívüli kormányülésre, ahol az ő bizottságának anyagára támaszkodik a kabinet.

A felsülésnek ez csak az első állomása volt. A kellemetlen firkászok rákérdeztek arra is, hogy ha el van számolva valóban súlyosan a büdzsé úgy, ahogyan azt felfestette a bizottság, és a kormány tartani kívánja az idei költségvetésihiány-célt, ahogyan amellett hitet tett Varga, vajon honnan a fenéből szedik össze azt a pár százmilliárd forintot ehhez. (Vö: lesz-e megszorítás.) Varga Mihály azonban úgy tett, mintha meg sem hallotta volna a kérdést. Rá is kontrázott, hogyaszongya: lesz adócsökkentés. Mondjuk arról, hogy mikor és milyen összegben, arról már nem kívánt beszélni.

Nem tisztességes Varga Mihállyal elvitetni egyszemélyben a balhét, rá csak hálátlan szerepet osztottak, valójában a Matolcsy-féle gazdaságpolitika bukott meg egy hét alatt. Hiába próbálták meg figyelmeztetni őket az elemzők, a Matolcsy-féle irányvonal belső ellenzéke (információink szerint egyébként maga Varga Mihály sem azonosul a gazdasági csúcsminiszter gazdaságfilozófiájával), a jobboldalhoz közel álló közgazdászok, a szép szóra nem hallgattak. Helyette elutaztak Brüsszelbe egy nyaklevesért, és kiröhögtették magukat ma idehaza is. Vajon lesz valaki a földön ezentúl, aki hisz egy olyan kormánynak, akinek egyik erős embere államcsőd-közeli állapotról beszél, majd a miniszterelnöki biztos szóvivő még rá is tesz erre a nyilatkozatra egy lapáttal, majd másnap fülüket-farkukat behúzva azt közlik, hogy tartani kívánják az EU-ban az egyik legkisebbnek számító hiánycélt, és ők bizony engedelmeskednek az EU-nak és az IMF-nek? Innen szép nyerni, ahogyan sportnyelven szokták mondani.

Már csak az a kérdés, hogy a bukott gazdaságpolitika magával rántja-e a minisztert. Mert ezek után ez szükségszerűnek tűnik.