Hol fog parkolni ma este Pintér Sándor?

2012.02.02. 10:27 Módosítva: 2012.02.02. 11:17
Papcsák eladott egy Ladát és példamutatóan takarékoskodott, máris összejött neki 28 millió. Már ezért megérte kitalálni a vagyonbevallást.

A képviselők és kormánytagok vagyonbevallása a legdemokratikusabb dolog, amit magyar politikus valaha kitalált, az adatlapokat böngészve ugyanis bárki órákig álmélkodhat azon, milyen furcsa szokásai vannak az uralkodó osztálynak.

Igazi plebejus szórakozás például elképzelni, ahogy Pintér Sándor az egyik garázsából a másikba áll át egyetlen autójával, az 1995-ben örökölt Wartburggal. Fura, hogy ennek ellenére milliárdos vált belőle, hiszen ez a vicces hobbi igen időrabló lehet, tekintettel arra, hogy a nagyvállalkozó-miniszternek négy garázsa is van Budapesten arra az egy szem endékás kocsijára.

A vagyonbevallásokból derül ki az is, hogy milyen elképesztő tehetségeket tart parlagon a kormányzat. Lúdbőröztető elképzelni, milyen fordulat állhatna be Magyarország gazdaságában, ha Matolcsy Györgyöt Papcsák "Buffet" Ferenc váltaná. A fideszes pénzügyi zsonglőrnek tavaly csökkent a polgármesteri és képviselői fizetése is, az ügyvédi irodája jó tízmillióval kevesebbet hozott, mint 2010-ben, kevesebbet utaltak neki a Kisalföldi Vállakozásfejlesztési Alapítvány elnöki posztjáért, más jövedelme nincsen, 2011-ben mégis 7 millióval nőtt a vagyona, és 21 millió forinttal csökkent a banki tartozása. No és mindehhez összesen egy darab Ladát kellett eladnia, plusz példamutatóan takarékoskodnia.

Sőt, azt is megtudhatjuk a bevallásokból, hogy talán a Biblia is másképp szólna, ha időben helyzetbe hozzák a magyar kereszténydemokratákat. Ha Jézus tudta volna, amit Harrach Péter, lehet, hogy most ő lenne a sukorói kaszinóberuházás egyik vádlottja. A mágikus képességekkel megáldott demokratikus szónok tavaly szeptemberben úgy tudta megvenni egy nagy telken álló – a hirdetéseket nézegetve saccra 20-25 millió forintot érő – tahitótfalusi ház felét, hogy addig összesen 10,4 millió forintot keresett abban az évben és nem volt egy fillér megtakarítása sem.

A bevallások tanítják meg nekünk azt is, hogy Orbán Viktornak mégis igaza volt, a kapitalizmusnak vége, és nem csak az önző embereké a világ. Szőcs Géza államtitkár például egyetlen fillér fizetést sem kap. A Fidesz József Attilájának szó szerint nincs semmije, még bankbetétje sem, mégis eljutott az államtitkárságig.

No meg arra is ráébresztenek, hogy a magyar politikus igazi örök kamasz: feltűnően sokszor kap lakást ajándékba 30-40-50 éves korában is.

A politikusok vagyonbevallása tehát egyszerre nevettet és nevel, a vagyoni helyzetük akár vázlatos érzékeltetésére viszont tökéletesen alkalmatlan. A Nyilvánvaló Kapitányhoz illő felismeréstől ragyog az arcunk, mint Bábiné nem forintosított aranyékszerei.