Szilvia
5 °C
16 °C

Magyarország az új Kongó: Hende Csaba gyerekkatonákat akar

2012.04.27. 14:05 Módosítva: 2012-04-27 14:40:28

Az újabb, brutális megszorító csomag és a még újabb, tréfás adók bejelentése után azon viccelődtünk a szerkesztőségben, hogy milyen közérzetjavító lépésekkel próbálja majd eltereni a kormány a választók figyelmét.

Azért kezdtünk listát írni ezekről, mert - hogy, hogy nem - épp a 600 milliárdos megszorítás bejelentésekor állt elő egy tök ismeretlen fideszes kéviselő azzal, hogy rádöbbent, túl szigorúak a közlekedési büntetések és akár enyhíteni is lehetne a KRESZ szabályain. Egy csomó minden volt a cukor-korbács-listánkon, a csipszadó eltörlésétől a dohányzó kocsmák visszaadásán át Eto'o leigazolásáig a Videotonba.

De nem véletlen, hogy nem mi kormányozzuk az országot, hanem a Fidesz: miközben minden tippünkkel mellélőttünk, a kormánypárt sokkal okosabbat húzott. Minek engedményt tenni, ha azt is lehet csinálni, hogy az ember belenget valamit félelmetesen nagy marhaságot? Hogy a végén a lakosság már azt is nagy örömként élje meg, hogy a világra szóló hülyeség nem valósult meg.

A lőgyakorlat kamu célpontját stílszerűen a Polgári Közép Chuck Norrisa, Hende Csaba honvédelmi miniszter engedte föl a levegőbe.

Pénteken Miskolcon tárgyalt, ami után a polgármester közleményt adott ki arról, hogy a város nyitott Hende ötletére, és bevezetik a kötelező katonaságot Miskolc középiskolásainak. Nem viccelek, itt van leírva, hogy "Dr. Kriza Ákos polgármester vállalta, hogy a miskolci oktatási intézményekben megszervezik a katonai ismeretek tantárgy bevezetését."

A Honvédelmi Minisztériumnak ugyanis az az ötlete, hogy a Nemzeti Alaptantervbe kerüljön be a honvédelmi képzés, a 12-13 éves korosztálynak, "hogy a tanulók képet kapjanak a honvédelem alapvető kérdéseiről és eldönthessék, hogy a későbbiekben akarnak- e komolyabban foglalkozni ezzel a területtel. A honvédelmi oktatásra járó diákok akár érettségi vizsgát tehetnek ebből a tárgyból, ami továbbtanulásuk esetén plusz pontokat jelent." A gyerekkatonásdinak neve is van, úgyis mint KatonaSuli Program.

Tény, ami tény, szívesebben érettségiztem volna latrinaásásból, mint a "szocialista átmenet a kelet-európai országokban" töritételből, és tuti ötöst kaptam volna arra, ahogy az "atomvillanás balról!" vezényszóra magamra terítem minden ruhadarabok legbüdösebbikét, a vegyvédelmi köpenyt. (Bár lehet, hogy buktam volna, mert Vajda szerkesztő úgy emlékszik, hogy atomvillanáskor nem is kellett magunkra teríteni a vv-köpenyt.)

De a dolog ennek ellenére óriási kamunak tűnik. Annak ellenére, hogy Kriza polgármester tökéletesen megérezte a stílust, amikor közleményében azt írta, hogy "a honvédelem rendszerének teljes átalakítása egybecseng a miskolci törekvésekkel, ugyanis Miskolcon is a rendteremtés a cél. Elmondta: igenis fontos, hogy a gyerekek életében megjelenjen a rend és a fegyelem fogalma, hiszen ezek ismerete nélkül nem lehetnek sikeres felnőttek."

Kriza Ákos ezen szerint nem lehetett katona, hiszen akkor csak a hónapokon át nem fürdésről, a raktárhelyiségekben való rejtőzködésről, a másnaposság kezeléséről, illetve a mértéktelen önkielégítés mentális és fiziológiai hatásairól szerzett volna ismereteket. A rendről és fegyelmről aligha. Kérdés, hogy állami feladat-e a 12-13 éveseket ilyesmire tanítani, én nem vagyok benne száz százalékig biztos, de majd jövőre megkérdezem a miskolci gyerekkatonákat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?