Natália
1 °C
7 °C

A főváros szerint hülye, aki komolyan veszi

2013.04.26. 10:20

Aránytévesztés lenne a Római-parti ügyet a rendszerváltós idők Bős-Nagymarosi erőműépítéses sztorijával összehasonlítani. 24 éve más volt a politikai helyzet, a beruházás léptéke, és a közhangulat is. Az 1989-ben a kommunisták által erőltetett erőműépítés terve csak azért jutott eszembe, mert évtizedekig nem értettem: hogyan lehetett egy egész ország olyan kiművelt vízügyileg, hogy szakmai kérdésekben verjék meg a mérnökökkel támogatott hatalmat, és elérjék, végül ne legyen az erőműből semmi. Most állt össze a kép.

A városháza Római-parti működéséből ugyanis világos, hogy ilyen helyzetekben nem a lakosság kattan rá súlyosan a hidrológiai szakkönyvekre, hanem a városháza/politikusok/központi bizottság szakadt el az élet nevezetű történésfolyamtól. De olyan sikeresen, hogy a legtriviálisabb kérdésekben is úgy nyilatkoznak, mint a mérnök, aki súrlódási együtthatókkal ír le egy észvesztő dugást, majd csodálkozik, hogy a neje érzéketlen hülyének nevezi.

Úgy nyilatkoznak, mint a mérnök, aki súrlódási együtthatókkal ír le egy észvesztő dugást.

Van itt ugye ez a Római-parti mobilgát, melynek építésénél csupa olyan kérdés merül fel, amiről az árnyékban hekkező tömegeknek nem hogy fogalmuk sincs, de már a kérdés hallatán erőt vesz rajtuk a vasárnap délutáni fáradtság. Agyagfeltöltés, vagy homokos kavics? Miről beszélsz? Mélyalapozás, vagy inkább sekély? Hagyjál már légy szíves. Belvíz vagy árvíz? Ki nem szarja le? Hozzál inkább egy sört.

A lakosság örömmel maradna ebben a kellemes zsibbadásban, ha kedvenc kerthelyiségét árnyékoló fák felaprítása közben nem kezdene kommunikálni velük a baltás ember. Amire viszont már felkapják a fejüket.

Az eufemisztikusan politikai elitnek nevezett kör ugyanis olyanokat mond az erdőirtás közepette, hogy amit letarolnak, az nem is erdő, hanem gyom, ahogy azt a Tarlós Istvánnak dolgozó gátépítő szakember az Indexnek magyarázta.

Miközben még besörözött állapotban is látni, hogy a sok egymás mellett álló fa együtt erdőnek nevezendő. Még akkor is, ha a szakértő szerint itt 20 éve még nem volt semmi. Mert kit érdekel, hogy húsz éve itt bokros volt, vagy nádas, ha most láthatóan burjánzik a vegetáció, susognak a levelek, tisztul a levegő? És ha húsz éve szemétlerakó volt a part, akkor a városháza állami pénzen sittel és autógumival tölti fel a környéket?

...még az állatvilág is meg van tévesztve..

Hiába írja a Tarlós polcán álló vízügyi szakkönyv, hogy mi számít ártéri erdőnek, ha még az állatvilág is meg van tévesztve, és lúzer módon madarak, kétéltűek, hüllők hemzsegnek abban a környezetben, ami nem erdő.

És ezen a ponton lepleződik le, hogy a hatalom és az emberek már nem egy csatornát néznek. A félreértések innentől kezdve pedig csak sűrűsödni fognak. Tarlós István a tévében tisztázásképpen megjegyzi: „Olyan sok rosszindulatú ostobaság hangzik el ebben az ügyben, hogy az valami elképesztő.” Olyan ostobaságokról van itt szó, mint hogy az emberek elhiszik, amit a városháza korábban nyilatkozott, miszerint nagyjából 20-70 fa esik áldozatul a mobilgátnak. Majd mikor kiderül, hogy valójában inkább 1000 felett lesz az a szám, megjegyzik: „Senkinek nem juthat eszébe, hogy három kilométeren, ami tele van fával, összesen csak 20-70 fát kell kivágni.” A kedves lakosság ne legyen már olyan hülye, hogy mindent komolyan vesz, amit mondunk.

Még ilyen fordulatok után is érthetetlen, hogy a főváros úgy zárná le az ügyet, mintha a torreádor a piros posztóval akarná nyugtatni a bikát. Közlik, bár mobilgátra azért van szükség, mert a Római nem ártér, de mégsem kell izgulni, mert a területet azért nem fogják lakóterületté nyilvánítani. Szóval, ha a mobilgát mégsem teljesítené feladatát, és a víz áttörve elmosná a kedves hoteltulajdonosok, ingatlanfejlesztők épületeit, akkor sem kell majd kártérítést fizetniük.

Megőrültek? – teszi le az állampolgár a hekktől zsíros korsót. Ha ártér a Római, minek építenek állami pénzen gátat? Ha nem ártér, akkor miért nem építenek megbízható gátat? És egyáltalán, kinek jut eszébe olyan gátat csinálni, amiért aztán nem vállalja a felelősséget?

Nem őrült meg senki. Annyi történt, hogy a hatalomba szorult csoport útközben elveszítette a kulcsot, amivel legalább hétvégére kijöhetne a lobbitárgyalások, politikai egyezségek és korrupciós logika wellness szállodájából. A legnagyobb nyíltsággal mondanak olyasmiket, aminek a leleplezéséhez már nem kell vízügyi diploma. Ahogy nem kell jogi végzettség, hogy lássuk, mekkora tahóság, amikor a képviselők a Parlament parkolójában értetlenkednek, hogy miért baj a lézerblokkoló, nem tiltja a törvény. És innen nézve már érthető, miért osztogatta olyan nyíltan a trafikjogokat a vazallusainak a Fidesz. Nincs itt forradalom, még rendszerváltás sem, csak annyi, hogy egyre szélesebb rétegek szórakozása lehet, hogy hitelesen  hülyézhetik a politikát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?