Kiderül, hogy hazudott? Viszlát!

2014.04.03. 08:51

Sorra jelennek meg a hírek, hogy politikusoknak hirtelen eszükbe jut: nem a valódi vagyoni helyzetüket tüntették fel a vagyonnyilatkozataikban. Pedig ez nem egy túl bonyolult dolog, évente általában egyszer kell csak odafigyelni, amikor helyesen ki kell tölteni, és be kell adni. Valóban vannak olyanok, akiknek rengeteg szántójuk, részvényük, kertjük és garázsuk van, tehát akár bonyolult is lehet egy ilyen bevallás elkészítése, de tényleg nem sok olyan kötelezettsége van egy képviselőnek, amire oda kellene figyelnie. Évente. Egyszer.

Demagóg, de sajnos kihagyhatatlan példa, hogy az egyszerű állampolgárt eléggé meghurcolja és megbünteti mondjuk az adóhatóság, ha véletlenül rossz adatokat ad meg, ha hiányzik vagy nem stimmel valami. A kocsiról is leszerelik a rendszámot, ha egy napja lejárt a forgalmi engedélye, szóval az állam tényleg elég szigorú ezekkel a véletlenekkel és elfelejtett dolgokkal szemben.

Na, de ott vannak a politikusok és a vagyonnyilatkozatok, akik soha nem ütötték meg a bokájukat hamis bevallások miatt. Ezek bevezetése óta rázza az öklét minden józan gondolkodású ember, hogy ez egy követhetetlen, átláthatatlan és szankciók nélküli, azaz alapjaiban rossz rendszer. Kifejezetten nehezíti az átláthatóságot, hogy kézzel töltik ki, nem lehet az összeset visszamenőleg online elérni, és a struktúrájuk is zavaros, érdemi elemzésre alkalmatlan.

Nincs olyan év, hogy ne lennének elfelejtett vagyontárgyak, pótbevallások, kiderült hazugságok. Nincs különbség a jobb- és a baloldal között. Pár hete még fideszes nyomásra egészítette ki a bevallását a baloldali Simon Gábor, mostanában pedig fideszes döntéshozóknak jutott eszükbe, hogy a 3 hónapja leadott bevallásuk nem stimmel. Elfeledkeztek számlákról, lakásokról, szobákról, méretekről. Nahát! És, mi a következmény? Semmi. Mert a rendszer ugyanolyan rossz, mint amilyen mindig is volt.

A mostani szabályok szerint, ha kiderül, hogy egy képviselő „a vagyonnyilatkozatban lényeges adatot, tényt szándékosan valótlanul közölt”, akkor a mentelmi bizottság elnöke köteles kezdeményezni a képviselő összeférhetetlenségének kimondását. De ilyenkor mindenféle magyarázkodás és javítgatás szokott jönni, és aztán kiderül, hogy minden rendben. Persze.

Van egy javaslatom. Ha kiderül, hogy egy politikusnak nem stimmel a vagyonnyilatkozata, akkor ne mindenféle látszatvizsgálat és szerecsenmosdatás jöjjön, hanem az azonnali lemondás. Ugyanez igaz az önéletrajzokra is. Kiderül, hogy hamis a diploma? Bukó, ugrik a mandátum. Mert aki nem képes arra, hogy jól emlékezzen a vagyontárgyaira, ingatlanjaira és az elvégzett iskoláira, az egész egyszerűen nem méltó arra, hogy bárkit képviseljen a parlamentben. Figyeljenek oda, hogy ne hazudjanak, és akkor nem lesz gond, ennyi az egész.

Vegyék magukat és a maguknak kitalált rendszert (és persze a nyilvánosságot, a választóikat) komolyan. Tegyenek végre rendet, és ne nézzenek minket teljesen hülyének.