Zsolt, ezt most csúnyán túltoltad

2014.09.18. 17:46 Módosítva: 2014.09.18. 19:28

Amikor cikket írtam az egyszerűsített honosítási szabályozás problémáiról, akkor még nem sejtettem, hogy darázsfészekbe nyúlok, és a megjelenés után békaemberekkel fogok találkozni. Azzal áltattam magam, hogy ez inkább belügyi gyakorlati kérdés, és maximum egy főosztályvezető fog majd megnyugtatni a már kész megoldási terveinkről.  És azzal is, hogy egy igazi belovaglásügyi és hobbivadászati miniszter két lakossági fóruma között nem fogja kiszúrni a valódi terveimet.

Jó hülyének lenni?

Ám elvakíthatott a gőg vagy a hamis rutin – nehezen tévedhettem volna nagyobbat Semjén Zsoltról. Amikor azonnal bemondta, hogy valószínűleg hazaárulásból írtam cikket az egyszerűsített honosítás problémáiról, akkor be kell vallanom, hogy kegyetlenül ráhibázott.

Egyszerűen túl jó ez az ember.

A motivációmat is bátran kimondta, hogy a külföldi titkosszolgálatok vettek meg kilóra és igazából mi közösen próbáljuk azt a látszatot kelteni, mintha tényleg lenne magyar állampolgárság-biznisz.

Nagyon igaz, a németek adtak tizenötöt, hogy csináljak pár száz állampolgárságot áruló orosz céget, az ukránok nyolcat, hogy hintsem el mindenhol a visszaélések álhírét, a szerbek meg ötöt csak arra, hogy vegyem rá a szabadkai főkonzult, hogy ismerje el az iparágszerű csalásokat. Fáj, de arra is rájött, hogy a szarszagú MSZP-vel meg a nyomorult oldalpártjával is le kellett jattolnom, hogy elég ütő legyen az a hazaárulás. Eladtam, na.

Azért írtam, hogy túl sok orosz jött be, és több ukrán maffiacsoport veszi meg a magyar hivatalnokokat,  hogy az igazi magyaroknak minél rosszabb legyen, ez idáig tiszta sor, nincs hova menekülni Semjén lehengerlő érvei elől. Talán az még nem világos, hogy miért kellett elsőre bevallaniuk, hogy abszolút létezik a jelenség. Persze nagyságrendileg sincs fogalmuk arról, hogy mekkora mértékben adják-veszik a magyar állampolgárságot, de ha így is lenne, akkor is  egyre jobb a helyzet. Nem tudok másra gondolni, mint hogy a szlovákok keze lehet a dologban. Az oroszok mondjuk pont kiakadtak, a Hídfő.net közölte is, hogy az Index szándékos diplomáciai zavarkeltést folytat, hogy megromoljon a viszony Putyinékkal.

Néha vár a valóság is

De Zsolt, sose szabad teljesen fullba nyomni, mert azt mindenki utálja, és csak fájdalmas bukás lehet a vége. Ha szóba se kerül, hogy cáfolni kéne nem tetsző állításokat vagy bemutatni, hogy mi történik majd a helyzet javításáért, akkor mindenki elkezd gyanakodni. Amikor pedig elég azt sugalmazni, hogy valószínűleg hazaáruló lehet, aki nem tetsző dologról ír, na az külön elég vacak egy húzás, még ha hirtelen nem is jutott más Habony Árpi eszébe.  Néha muszáj visszatérni az álomvilágból, mert ezek fontos dolgok.

Ha egy szabályozás rossz hatékonyságú, akkor ha naivnak is hangzik, de tényleg nem azt érdemes megpróbálni csípőből bemocskolni, aki kimondja, hogy rossz.  Már csak azért sem, mert ugyanaz az érdekünk, mindenki azt szeretné, hogy az egyszerűsített honosítással csak magyarok juthassanak állampolgársághoz.  Ezek a cikkek nem ez ellen születtek, hanem érted is.

De mondok még erős érvet, amiért inkább megoldáson kéne dolgozni, mielőtt az ufók, Szauron és a gyilkos méhek is feltűnnek a beinduló kommunikációs szuperprodukcióban. Ez annyira elterjedt iparág, hogy minden második külhoni magyarnak lesz arról sztorija, ahogy a mellette álló orosz, román vagy szerb szerencsétlenkedik a honosításkor. Senkivel nem lehet már elhitetni, hogy a jelenség nem létezik vagy elszigetelt. Pont attól féltem, hogy senki nem fogja elolvasni már az átfogó cikkeket, mert az állampolgársági üzlet részleteiben és térségenként országhatáron kívül-belül is ismertebb, mint a rezsicsökkentés.

És az is tévedés, hogy nekem kell feljelentést tennem, és további hónapokon át nyomoznom bűnszervezetek után, mert az a rendőrség és az ügyészség dolga. Azért ők a nyomozó hatóságok, én meg nem. Szép is lenne, ha minden korrupciós ügyről született cikk mellé az újságírónak kéne a nyakába vennie három büntetőpert is. Örömteli, hogy most “nagyon komolyan” ráküldtétek a belső elhárítást erre a nem létező “badarságra”, de ezt kemény meló lesz visszacsinálni.  Az új, többnyelvű tájékoztatók például biztos nagyon érdekesek, de pont nem a megoldás felé visznek.