Ismeri azt a viccet, hogy a Jobbik nem igazodik Moszkvához? Nem? :DDD

2015.02.17. 10:44 Módosítva: 2015.02.17. 10:47

Mi független Magyarországot akarunk, ehhez pedig független párt kell.

Ezt Vona Gábor, a Jobbik elnöke mondta januárban, amikor interjút adott az Iarex orosz hírportálnak.

Ha a nyilatkozatot önmagában néznénk, kiragadva a szövegkörnyezetéből, és nem ismernék a Jobbik eddigi munkásságát, akkor akár úgy is értelmezhetnénk a fenti mondatot, hogy a Jobbik egyik nagyhatalmi erőközponthoz sem szeretne igazodni. 

Sem Moszkvához, sem Washingtonhoz, sem Brüsszelhez.

Csakhogy ez nem igaz. (És most hagyjuk azt a tényt, hogy Magyarország az EU és a NATO tagja, így teljesen természetes, hogy a két szövetségi rendszerhez „igazodik”. Induljunk ki a Jobbik által hangoztatott függetlenségből, ami politikailag legalább annyira érthető lenne, mint az Orbán-kormányra jellemző hintapolitika.) 

A Jobbik esetében nyilvánvaló, hogy a párt oroszbarát politikát képvisel, Moszkva érdekeihez igazodik, és pont annyira semleges, mint mondjuk a Népszava Simicska-ügyben.  

Csak néhány tény: 

1. Az orosz–ukrán konfliktusban a Jobbik nyíltan az oroszok mellé állt. 

Magyarországnak az az érdeke, hogy semleges maradjon – hivatalosan ez a Jobbik politikája az orosz–ukrán konfliktusban. De a Jobbik közleményeiből, politikusainak megszólalásaiból nem úgy tűnik, hogy valóban semlegesek lennének ebben a kérdésben. Egyik legutóbbi közleményében például Vona Gábor csak az ukrán kormányt ekézte, egy szót sem szólt arról, hogy ebben a háborúban nem csak az egyik fél sáros. „Az a kormány, amely idegen érdekeket szolgál és saját állampolgárait fordítja szembe egymással, önnönmagáról bizonyítja, hogy saját maga az idegen, így nem méltó népei vezetésére" – írta az pártelnök ukrán kormányról. A Jobbik soha nem bírálta Oroszországot, amiért elfoglalta a Krímet és támogatja a szakadárokat. 

2. Jobbikos politikusok kamumegfigyelőként legitimálták a szakadárok által uralt térségekben a kamuválasztásokat.

A Jobbik tettekkel is bizonyítja, hogy az orosz–ukrán konfliktusban Moszkva érdekeit szolgálja. A Jobbik az egyetlen olyan parlamenti párt, amelyiknek több politikusát (köztük állítólag Vona Gábort is) már kitiltották Ukrajnából. A Krím félsziget függetlenségéről és Oroszországhoz csatolásáról szóló márciusi népszavazás nemzetközi kamumegfigyelői között volt az EP-képviselőjük, Kovács Béla, de később hasonló szerep jutott Gyöngyösi Mártonnak is, aki a Donyeckben és Luganszkban megtartott kamuválasztáson volt kamumegfigyelő. Ezt a kamuválasztást egyébként nemcsak Washington, de Brüsszel és Berlin is alkotmányellenesnek tartotta. Egyedül Moszkva ismerte el és csak Oroszországnak állt érdekében legitimnek beállítani. És persze a Jobbiknak. 

3. A Jobbik nem kíváncsi a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződés részleteire.  

Putyin és Orbán megállapodása szerint az orosz Roszatom építheti meg a paksi atomerőmű két új blokkját. A beruházáshoz Moszkva maximum tízmilliárd euró hitelt biztosít. A döntést megalapozó megvalósítási tanulmányok vagy a megállapodás részletei nem kerültek nyilvánosságra, vagy egyáltalán nem is léteznek. És a Jobbik sosem verte az asztalt emiatt. Az odáig teljesen rendben van, hogy a Jobbik úgy gondolja, a paksi bővítést az oroszokra kellene bízni, mert biztos értenek hozzá, van tapasztalatuk. Az viszont árulkodó, hogy ennek a beruházásnak a részleteire nem kíváncsiak. Pedig nemcsak a közgazdászok, de az átlagemberek előtt is nyilvánvaló, hogy mindennek, minden döntésünknek ára van. Egy titkos beszerzési procedúra esetén nem lehet sem tudni, sem ellenőrizni, hogy a beszerzés sorsáról döntők milyen követelmények figyelembe vételével, milyen közgazdasági, politikai, netán családi, baráti megfontolásokból részesítenek előnyben egy vállalkozót egy másikkal szemben.

4.  Nem kíváncsiak a kémgyanúba keveredett Kovács Béla múltjára sem. 

Az odáig teljesen érthető, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit, így Kovács Bélát is megilleti, akit az ügyészség azzal gyanúsít, hogy Oroszországnak kémkedett. Amikor Kovács Béla feleségéről kiderítettük, hogy múltjában bőven vannak olyan titkok, amiket elhallgatott, és ez bizony az EP-képviselő Kovács munkásságára is hatással lehet, a párt semmit nem lépett. Novák Előd ugyan azt ígérte, hogy villámgyorsan kivizsgálják az ügyet és majd a feleséggel is elbeszélgetnek (keresztkérdésekkel bombázva őt!), ebből aztán nem lett semmi. Ellenben előszeretettel hivatkoznak arra, hogy a Kovács Béláról és feleségéről írt cikkünket a CIA diktálta.  

5. A haza „felvásárlását” csak az oroszoktól nem féltik

A Jobbik gyakran hivatkozik Simon Perez elhíresült beszédére, amiben a volt izraeli államfő felsorolja a zsidó állam vállalatainak eredményeit, majd vicceskedve megjegyzi, hogy felvásárolták Manhattant, Magyarországot, Romániát és Lengyelországot. A Jobbik ezt a beszédet tekinti a bizonyítéknak arra, hogy a zsidók fel akarják vásárolni Magyarországot. Pedig ennyi erővel oroszellenes kijelentéseket is tehetnének: a valóságban az orosz érdekeltségek sokkal jelentősebbek Magyarországon, mint az izraeliek, ezt statisztikák is igazolják. Persze oroszellenes hangulatot szítani pusztán arra alapozva, hogy az oroszok Magyarországon teljesen legálisan ingatlanokat vesznek, legalább ekkora felelőtlenség lenne a részükről. 

Na, és azt a viccet ismeri, hogy Vona Gábor független Magyarországot akar? 

:DDDDDDDDDDDDDDDDDD