Mégsem ilyen egyszerű a kormányzás

2015.07.27. 13:32

Orbán Viktor kiadta az ukázt, márpedig amikor ő kiadja, akkor jobb, ha összekapja az ember magát, és bármekkora baromságra is utasítják, végrehajtja. Most Semjén Zsolt tökén húzták szorosabbra a szegecses pórázt.

Pedig a nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter és miniszterelnök-helyettes igencsak azt hitte, hogy megússza a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Nyári Tábor néven ismert haknit, minden ment, ahogy mennie kellett, Németh Zsolt egy laza szexista poénnal nyitott, a főnök a kerítésről mesélt és szokatlanul visszafogottan válaszolgatott a kérdésekre, sehol egy illiberális állam vagy követendő török példa, amikor az egyik túlbuzgó néző elrontotta Semjén Zsolt nyarát, de végérvényesen.

Mikor lehet már Romániában is fogni az M4-et? Nem láthatjuk a közelgő olimpiát, a Bajnokok Ligáját, vagy a magyar gólok utáni gólörömöt!

Semjén persze még ekkor sem tudhatta, hogy kb. 6 másodperc múlva ő lesz Orbán Viktor ökle, ami majd lecsap az EBU-ra, a NOB-ra, az UEFA-ra és az MLSZ-re, no meg tulajdonképpen mindenkire, akire le kell csapni, mert Orbán Viktor a kérdésre ezt felelte igen frappánsan:

Komoly kérdésnek tartom ezt az ügyet, Semjén Zsolt azonnal intézkedjen. Ilyen egyszerű a kormányzás, látják.

Teccik érteni. A miniszterelnök “nagy tetszést” kiváltó válaszát Semjén miniszterelnök-helyettes és közvetítésügyi főbiztos (gratulálunk innen is) biztos kibírta röhögés nélkül, már ha csak egy hangyafasznyival is többet tud a közvetítési jogok piacáról, mint stadion- és futballfetisiszta főnöke. Mert ez nem úgy megy, hogy odaszólunk a Diginek, a T-nek meg a UPC-nek, azaz a román piacon jelenlévő, három legnagyobb szolgáltatónak hogy tegyétek már bele a magyar nemzeti sportadót az ottani kínálatba, holnaptól, jó? Mertkülönben. 

A BL, a foci-vb, a Forma-1, az olimpia, de még a magyar NB1 közvetítési jogai súlyos százmilliókat érnek, ott van menten az NB1-ért fizetett 3,5 milliárd vagy a BL-ért kicsengetett 4,3 milliárd forint. Ezeket a jogokat területi alapon adják el, és nem úgy, hogy “Magyarország területére, és a határon túl élő magyarok, de szigorúan csak a bizonyítottan magyarok, nem kamumagyarok vevőkészülékét illetően”.

Az adott országra érvényes jogokat pedig már megvették, kifizettek érte egy talicskányi pénzt, és kaptak érte kizárólagosságot, jelen esetben Románia területére. És ha ezt egy magyar tévé megsérti, akkor per lesz, amiből nem lehet jól kijönni. A másik megoldás az, amit a műholdon továbbított, így ezen a féltekén nagyjából mindenütt fogható Duna World esetében is történt: ha olyan közvetítés kerül képernyőre, ami területi korlátos, akkor azt nem lehet a határon túl nézni, mert földrajzi alapon korlátozzák a hozzáférést. Akkor meg minek az M4 a csomagban?

Ez nem az a helyzet, amiben Semjén Zsolt bármit is el tud érni bárhol, mert nem foglalkoznak vele, mert ebben a kérdésben pont akkora nímandnak számít, mint maga a miniszterelnök. A kormányzás nem ilyen egyszerű, és bár Lázár János fogadóóráján már láttuk, hogy van olyan magyar politikus, aki tényleg azt hiszi magáról, hogy ő a közmondásos Mátyás király legújabb reinkarnációja, ez azon a szinten amin a közvetítési jogok kérdése dől el, semmit nem számít.

Az erdélyi magyarok persze most megnyugodtak, hiszen Orbán Viktor azt mondta, ez egy ilyen egyszerű dolog, Semjén már rajta van az ügyön, megoldjuk, lesz magyar gólöröm a romániai magyar tévéken is. Csak az ő kedvükért ünnepélyesen megfogadom, hogy mostantól szorosan követem az ügyet, és minden lényeges eseményről beszámolok.