Itt az új hisztielem a menekültellenes kampányban

2015.08.19. 17:51

A hatóságok visszajelzései szerint a határsértők egyre követelőzőbbek és agresszívabbak velük szemben.

Ezzel támasztotta alá  Rogán Antal az újabb Jobbik-kompatibilis javaslatukat, hogy letöltendő börtönbüntetés járjon a tiltott határátlépésért.

De egy nappal korábban pont ugyanezzel állt elő Lázár János, amikor a határvadász századok felállítását magyarázta:

Feladatuk az lesz, hogy megvédjék a határszakaszt, és fellépjenek az egyre agresszívebb és egyre határozottabb követeléssel fellépő bevándorlók ellen.

Eddig a kormány azzal hergelte a lakosságot a menekültek ellen, hogy elveszik a magyarok munkáját, nem tisztelik a kultúránkat, letapossák a terményt (!), és terjesztik a terrorizmust.

Most azonban kiderült, hogy a migránsok agresszivak!

De vajon mire alapozza ezt Rogán és Lázár? Mi nyakig ülünk a hírfolyamban, hallunk apját feldaraboló fiúról (magyar), benzinkutat kirabló férfiról (magyar), ivócimboráját kirabló nőről (magyar). A menekültekkel kapcsolatos bűnügyekben magyar emberek rabolnak ki szerencsétlen és naiv migránsokat. Két olyan esetre emlékszünk, amikor menekültek voltak az elkövetők: a debreceni táborban egy másik menekültet rabolt ki négy migráns. A téma szempontjából nem lényegtelen, hogy magyar ember nem volt érintve az ügyben.

Illetve volt a debreceni tábor előtti zavargás, amelyben tömegek tüntettek a tábor előtt. Ez azonban a túlzsúfolt tábor áldatlan viszonyai miatt volt: ha ezer embert zsúfolunk 500 férőhelyére, akkor ott elégedetlenség lesz. Ha nem jut elég élelemhez, akkor nő a feszültség. Lezajlott ez már Olaszországban és Görögországban is.

Ezen felül kollégánk migránsként merült el a magyar menekültrendszerben, és sok mindent tapasztalt, de agressziót azt nem.

A menekültekről annyi mondható el, hogy kiszolgáltatott helyzetük miatt inkább alázatosabbak, és megszeppentek, semmint erőszakosak. Másrészt nyilván nem létezik olyan csoport, amelyben ne lennének hülyék. Ilyen alapon azonban várható, hogy a kormány hamarosan kampányt kezd a norvégok, amerikaiak, oroszok, és persze önmaga ellen is.

Akkor mire alapozzák az egyre keményebb vádakat az ország vezetői?

Álságos a kérdés, mindenki tudja, hogy a hasra ütésre, továbbá a Habony-Finkelstein PR-duó javaslataira. Mi azért elküldtük ezzel kapcsolatos kérdésünket a belügyminisztériumnak, ha válaszolnak, megírjuk, milyen esetek indokolják a hisztériakeltés új szintre emelését.

A téma ugyanis komoly: látható, hogy már az eddigi hergelés is paranoid reakciókat váltott ki a Kedves Lakosságból. Ha ugyanezek az emberek vérszomjas, agresszív menekülteket vizionálnak, biztos elszabadulnak az indulatok.

Az egész ügy átgondolatlanságát csak hangsúlyozza, hogy a javaslat a kerítéshez, vagy a határvadász hadhasonlóan tök értelmetlen, szembemegy a kormány eddig hangoztatott céljaival:

  • Nincs annyi börtön Magyarországon, hogy rajtunk keresztül nyugatra vándorló tízezreket elhelyezzük. Nem jutna hely a valódi bűnözőknek, minden cellában szír és afgán családok ülnének, úgyhogy további börtönöket kellene építeni.
  • A javaslat keresztbe húzza a sirámot, hogy nincs pénzünk a menekülthelyzet kezelésére. Tábort nem tudunk építeni, de zárt, és jóval drágább börtönöket igen?
  • Eddig ráadásul attól rettegett Orbán, hogy nyugatról visszaküldik hozzánk a menekülteket. Erre az a reakció, hogy egyenesen börtönökben tartjuk a határon belül őket?
  • Nem beszélve arról, hogy a menekültek a magyar börtöntől rettegve tuti nem maradnak a lebombázott országukban.

A kormány menekültellenes szólamainak itt azonban nyilván nincs vége, amíg pörög a biznisz, új dolgokat kell piacra dobni. 

Mivel rémisztgeti a kormány a lakosságot két hét múlva?