Orbán túltolta, de eddig bejött neki

2015.09.17. 10:38

Elég hihetetlen, de Orbán Viktornak eddig minden számítása bejött. A menekültügyben táncolt már pengeélen, nem volt messze attól, hogy ráborítsák Brüsszelben vagy Berlinben az asztalt, de ezt eddig elég ügyesen megúszta. Sőt, mostantól sokkal erősebb, mint eddig.

Az elég egyértelműen látszott már a Charlie Hebdo elleni támadás utáni nyilatkozatából, hogy lesz itt egy olyan téma, amiben kezdeményező, provokatív és megosztó időszakra készül. Márpedig ő imádja ezeket az időszakokat és szerepeket.

A menekültekkel kapcsolatos politikája nagyon tudatosan és koherensen, lépésről lépésre épült fel, és szinte minden lépés úgy és oda került, ahova azt szánta. A politikája lényege, hogy nem akarjuk, hogy ide jöjjenek, ez a probléma nem itt keletkezett, ezért nem is itt kell megoldani.

Migránsokkal hergelni

Az év elején pár amúgy is idegengyűlölő választón kívül nem sok embert lehetett izgalomba hozni a migráció témájával. De az elég hamar kiderült a miniszterelnök környezetében, hogy ez egy Európa-szerte felfutó, könnyen meglovagolható topik lesz, amivel belpolitikailag hatalmas hasznot lehet húzni. Amikor az egész menekültellenes konzultáció és plakátkampány elindult, az ország nagy része azt se tudta, mit jelent az a szó, hogy migráns. De az ügyesen választott témát sikerült addig tolni, amíg tényleg az egész ország erről beszélt. De ekkor még mindig csak pár ezer embert érintett valamennyire az, hogy emberek rajtunk keresztül akarnak Nyugat-Európába jutni, sok látható jele ennek nem volt.

Ellepték az országot

Aztán megtörtént, aminek az egész hangulatkeltés megágyazott: már nemcsak téma, hanem országos ügy lett a menekültkérdés. Pár hete egyszer csak tényleg látványosan ellepték az országot a menekültek: Röszkénél több ezren érkeztek naponta, rengetegen táboroztak Budapest belvárosában, és a probléma megjelent a nyugati határnál is.

A kormányt és az illetékes hatóságokat rengetegen bírálták, mert a helyzettel nem tudtak mit kezdeni, vagy nem is akartak.

Kicsit kanyarodjunk vissza oda, hogy a kormányfő már az év elején a bevándorlás veszélyeiről beszélt, ehhez képest a nyár végén megjelent tényleg sokkoló menekültáradat látszólag meglepetést okozott a kormánynak is. Írtunk már róla, hogy például a Keleti pályaudvarnál kialakult áldatlan állapotokban ki mit hibázott. Teljesen amatőr (vagy tudatos) hozzáállás, hogy hosszú napokon át nem volt egy árva hivatalos ember sem a problémás pontokon, hogy elmondja arabul, mi a nagy büdös helyzet. De nem volt egyértelmű az sem, hogy akkor most regisztráljuk, itt tartjuk vagy átengedjük a hozzánk érkező ezreket. A felkészültségnek semmi jele nem volt. Erre persze lehet magyarázat az, hogy nem a mi problémánk, nem nekünk kell megoldanunk, és az is, hogy kicsit sem akartunk barátságosak lenni a menekültekkel, mert az ugye bátorítást jelentene nekik.

Közben Európa – miközben semmilyen értékelhető válasza nem volt az egyre súlyosbodó válságra – is egyre idegesebb lett, és volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, a németek vezetésével meg fogják tudni leckéztetni a megosztó és provokatív, különutas megoldást választó és a kvóterendszertől idegrángást kapó magyar vezetést. De Orbán szövetségeseket talált, és Brüsszelben/Berlinben is egyre többen kezdtek el Orbán fejével gondolkodni. Mára annyira felpuhult az eredetileg keménynek indult európai nyomás, hogy – a jelen állás szerint – valószínűleg Magyarország ebben az ügyben meg fog úszni bármilyen szankciót.

Határostrom: lehetett sejteni

De ha eddig erre esély is lett volna, a szerdai határostrom láttán nem nagyon maradnak érvek Orbán bírálatára. Persze, lehetett tudni, hogy ez lesz, talán nem akarták, hogy így legyen, de azért számítani lehetett rá. Persze, az egész szépen fel volt építve, a kockázatokat és a forgatókönyveket nyilván átgondolták. Valahol nagyon szomorú ez az egész, de a magyar határt és a magyar rendőröket támadó menekülteket mutató felvételek után tényleg nehezebb lesz Orbánt azzal támadni, hogy miért nem emberséges és szolidáris a nem is hozzánk, hanem a németekhez tartó emberekkel. Mert lesz rá egy demagóg és egyszerű válasza: ezek nem békés emberek, őket akarja bárki befogadni?

Egy sor dolgot lehetett volna máshogy csinálni, hogy ne jussunk el idáig. Kerítés építése helyett (vagy mellett) lehetett volna sokkal több kulturált befogadóállomást építeni, sokkal több embert ültetni a regisztrációs asztalokhoz, megfelelő tájékoztatást adni, stb. De az már januárban látszott, hogy a kormány nem ezt a utat fogja választani. És a magyarok többsége szerint a kormány helyesen cselekszik, a nyugati bírálatok pedig majd lassan elhalkulnak. A mai események alapján pedig simán kimondhatjuk: ezt addig tolták, amíg lehetett. És eddig ez bőven bejött nekik.