Ha nem tudja megállni, hogy kérdezzen, inkább ne jöjjön ide többet!

2016.04.26. 14:10

Kollégámmal, Bakró-Nagy Ferenccel és más újságírókkal ma határozatlan időre kitiltottak a Parlamentből, mert tegnap megsértettem a Tisztelt Ház forgatási rendjét.

Elismerem, megsértettem, de nemcsak tegnap, hanem az eddigi összes parlamenti forgatásom során. Ha nem sérteném meg újra és újra a szabályt, lényegében nem készülhetnének videók a kérdések miatt rendre zavarodottan magyarázkodó politikusokról.

A Parlamentben 2011 óta érvényben lévő szabály szerint ugyanis egy kb. ötvenméteres szakaszon szabad forgatni. Aki erről a területről bekapcsolt kamerával kimerészkedik, az a kitiltást kockáztatja.

Ha nem kockáztatnánk minden alkalommal a kitiltást, nem tudnánk megmutatni az olvasóknak a választott képviselőik sokszor bicskanyitogatóan öntelt, álszent, cinikus reakcióit. Ezért megéri kockáztatni.

Pedig valójában az egész egy borzalmasan rossz vicc.

Ott van az 17745 négyzetméter alapterületű Parlament, benne egy 50 méteres folyosó az újságíróknak, míg a politikusokat semmi sem kötelezi, hogy időről időre arra járjanak, és válaszoljanak néhány kínzó kérdésre.

Ezért érezheti úgy a néző, hogy a parlamenti tudósításaink kezdenek a Szomszédok lebutított változatára emlékeztetni a kedélyesen zagyváló Pócs Jánossal, a bölcs apó szerepében hárító Harrach Péterrel és a foghegyről kutyafuttában egy-két csontot odalökő Völner Pállal.

A videóinknak általában van 10-15 visszatérő szereplője, míg a 199 fős országgyűlés felét két év alatt még sosem láttam élőben. Elbújnak a sajtó elől, mert a hátsó folyosókon ezt megtehetik, a lelkiismeretük pedig megengedi, hogy közpénzen bujkáljanak, hogy ne kérdezhesse meg senki, hogy végzik a munkájukat.

Amikor az Országgyűlés elnöke az újságírók munkáját korlátozó szabályokat hoz, az tökéletes illusztrációja annak, hogy a Fidesz mit gondol a független médiáról: élősködő piócának tekinti.

De azért, mert közszereplőink a látszatra sem ügyelnek, és meg sem próbálják komolyan venni választott tisztségüket, mi még minden héten megpróbálunk úgy tenni, mintha lenne értelme pár politikust az aktuális ügyekről megkérdezni, hátha segítenek azokat értelmezni.

Tegnap is ezzel próbálkoztunk, a szokásos helyeken. Ott is, ahol nem lehet forgatni. Balszerencsénkre épp a Parlamentben ünnepelte Orbán Viktor az Alaptörvényt, és azon a termen kellett keresztülhaladnia ebédelni, ahol "illegálisan" politikusokat szoktunk kérdezni.

Fél órával Orbán érkezése előtt jöttek az Országház sajtósai, hogy ott nem forgathatunk. Mondtam, máskor is szoktunk, nem volt még belőle probléma. Egyikük válasza: ő nem tudja, mit csinálunk máskor, de most nem lehet.

Mindketten tudtuk, hogy egyszerűen arról van szó, hogy Orbán nem szereti az "ellenséges újságírókat", a kellemetlenkedőket, akik mint valami büdös légy, köröznek a levese felett, és olyasmiről akarják kérdezni, amiről nem akar beszélni.

Nem törődve Orbán ízlésével, kérdezősködtünk tovább a tiltott helyen, meghallgattuk még párszor, hogy ennek következménye lehet, de belátásunk szerint tettük tovább a dolgunkat. A miniszterelnököt végül nem kérdeztük, mégis ki lettünk tiltva. Lehet hogy nincs összefüggés a jelenléte és a kitiltásunk között, de talán nem is az a lényeg.

Kisebb-nagyobb szünetekkel az újságírók Orbánék kormányra kerülése óta is részesülhetnek abban a "kegyben", hogy a Parlamentben követhetik a politikusok munkáját. De most egy nagyszabású rajtaütés keretében lecsaptak hat emberre, csak hogy tudjuk, hol a helyünk.

Tudjuk is, és azt is, hogy az övék hol van.

Ja, egyébként tegnap az M1 élőben jelentkezett be kamerával abból a teremből, ahol egyébként tilos forgatni. De mondjuk ők nem is "ellenséges média".