Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Csak akkor nem kéne lemondania, ha már hamarabb kirúgják

DSZZS20171104316
2017.11.11. 09:06 Módosítva: 2017.11.11. 13:06

A Ferencváros sajtótájékoztatót tartott a stadionjában történt, két súlyos sérülést eredményező botrány ügyében. Az eseményen kiderült, hogy azért nem volt gyorsabb és hatékonyabb a biztonsági szolgálat fellépése, mert a "kríziskezelő" csoport máshol állomásozott.

A sajtótájékoztatón Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója képviselte a klub vezetését, a biztonságiakat pedig Baranyai Imre, a Fradi Biztonsági Szolgálat Kft. vezetője, egyben a Fradi biztonsági főnöke (a cégnek az FTC és Baranyai 50-50 százalékban tulajdonosa).

A két úrtól megtudtuk, hogy azért nem tartózkodott a B lelátó közelében a biztonsági szolgálat "kríziskezelő"-nek nevezett csoportja, mert erre utasította a szolgálatot a Fradi vezetősége.

Ami elég súlyos megállapítás, lévén ez a csoport a biztonsági szolgálat azon munkatársaiból áll, akik egy ilyen helyzetben képesek lettek volna ténylegesen közbeavatkozni. Nem csak elfutni segítségért, ahogy az történt.

A vezetők pedig azért utasították eképpen a biztonsági szolgálatot, mert ebben állapodtak meg a hazai mérkőzéseket 3,5 éve bojkottáló szurkolókkal, pontosabban az őket összefogó SZSZJN (Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül) nevű szerveződéssel, amit a Green Monsters nevű szurkolói csoport hozott létre. Az SZSZJN szerint ugyanis a kríziscsoport jelenléte frusztrálólag hatott volna a B lelátón. Cserébe viszont megígérték, hogy a meccseket korábban is látogató szurkolóknak nem esik bántódásuk. Ez a garancia leginkább egy bizonyos szurkolóra és pár társára vonatkozott.

Ehhez képest ezt a bizonyos szurkolót olyan súlyosan megrugdalta és megtaposta negyven másik, hogy többek közt koponyatörést szenvedett. Mindeközben a sértett megvágott a késével egy támadót, súlyos sérülést okozva.

Az egész balhé nagyjából egy percig tartott, ennyi idő alatt értek a helyszínre a kríziskezelők. Nem nagy megállapítás, hogyha csak húsz másodpercig tart, az valószínűleg jobb lett volna. Vagy ha már akkor közbelép valaki, amikor még csak egymást fenyegették a felek.

Mind Nyíri, mind Baranyai a megállapodásra hivatkozott a kríziscsoport távoli elhelyezkedésének egyetlen és legfőbb indokaként. Ami teljes abszurditás. Ha egy megállapodásban külön rögzíteni kell, hogy valakiknek nem esik bántódása, akkor az azt jelenti, hogy az igény nagyonis fennáll, tehát az esély is. Különben nem kellene ilyesmit rögzíteni.

Ahogy az sem evidencia, hogy a kríziscsoporton kívül ne lehetett volna olyan embereket tenni a B tribünhöz, akik mást is tudnak csinálni baj esetén, mint elfutni. Ehhez képest Nyíri szerint a biztonsági szolgálat nagy hibát nem követett el.

Hivatalosan tehát annyi történt, hogy a klub kockázatot vállalt, ami nem jött be.

De bevállalhatja-e egy felelős klubvezető, főképp az adott a helyzetben, hogy a szurkolókra bízza a rend megtartását? Hiszen lényegében erről volt szó.

Már csak azért sem, mert amikor valaki jegyet vesz a meccsre, akkor nem a Green Monstersszel vagy az SZSZJN-nel köt szerződést, hanem az FTC-vel. És a megvásárolt szolgáltatásokban benne van a biztonság is .

Másrészt mégis kivel, kikkel egyezett meg a személyesen tárgyaló Kubatov Gábor? 

Az SZSZJN nem egy cég, egyesület vagy bármilyen más hivatalos módon bejegyzett, és ezáltal számonkérhető szervezet. Az SZSZJN egy Facebook-oldal, amit a Green Monsters indított azok képviseletében, akik nem értettek egyet az új stadionban bevezetett pályarendszabályokkal, és ezért megtagadták a meccsre járást.

Lehet, hogy a Green Monsters a Fradi legrégebbi, legerősebb szurkolói csoportja, ami képes sok kérdésben összefogni az egyébként számtalan különböző kisebb csoportba tömörülő szurkolókat, de ettől még teljesen irreális komolyan venni, hogy garanciát vállaltak mindenki nevében. Például mert a B-közepet alkotó csoportok között akad egy pár, akiknek a szabályok áthágása magától értetődő velejárója a szurkolói létnek. Maga a Green Monsters is ilyen.

"Egy biztos, Magyarország legnépszerűbb és legsikeresebb csapatának első számú szurkolócsoportja vagyunk, ehhez tartjuk magunkat és igyekszünk minden téren (koreográfia, balhé) az élen maradni" – mondták egy interjúban magukról.

Meg egyébként is, milyen alapon vállaltak felelősséget több ezer emberért, és milyen alapon hitték ezt el nekik? Sem az SZSZJN-nek, sem a Green Monstersnek nincsenek hivatalos jogosítványai vagy referenciái, hacsak néhány, esetenként oszlatással végződő tömegrendezvényt nem számítunk annak.

De már így is túlmagyaráztuk a dolgot. A balhé kockázata mindenkinek teljesen evidens volt a meccs előtt, leszámítva a klubelnököt. 

És a balhé be is következett. Ami az SZSZJN vezetőségének felelősségét illeti, azt legfeljebb a klub kérheti rajtuk számon, illetve a B-közép. Mondjuk ők se nagyon tudnak mást kérni tőlük, mint a tettesek beazonosítását, illetve a vezetőség leváltását, esetleg nyomnak egy unlike-ot.

Kubatov Gábor viszont az ország legnagyobb futballklubjának elnöke, avagy egy többmilliárd forintos költségvetésű állami vállalat vezetője, akinek nagyon is jól meghatározható felelőssége van a Fradiért, beleértve annak imázsát vagy a nézők biztonságát.

És a felelősség kérdése hatványozottan felmerül, ha az elnök megkötött és végrehajtatott egy olyan megállapodást, amivel mindezeket veszélybe sodorta és ami ráadásul nem is működött. Tegyük hozzá, nem az egy perc késéssel beeső kríziscsoporton múlt, hogy a dolognak nem lett még súlyosabb vége, hanem leginkább csak a szerencsén. Miként az is, hogy nem keveredtek ártatlan kívülállók az események útjába, ne adj isten egy gyerek.

A Fradi elnöke annyira rosszul mérte fel a kockázatokat, hogy a megvédeni kívánt szurkoló viselkedése éppúgy meglepetésként érte, mint a támadóké. A bandázzsal kikerült szkenner, a becsempészett kések, és az előre megszervezett támadás Kubatov teljes csődjét jelenti vezetőként. Csak akkor nem kéne lemondania, ha már hamarabb kirúgják.

 Akkor is, ha erről mindezidáig egyetlen szó sem hangzott el.

(Borítókép: Az FTC szurkolói a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójában játszott Ferencvárosi Torna Club - Debreceni VSC mérkõzésen a budapesti Groupama Arénában 2017. november 4-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)