Szarba nem szívesen lép az ember

2017.12.10. 18:19

A sajtó egy része Havas Henrik állítólagos zaklatási ügyein pörög, az első hullámnak mi is részesei voltunk, de a pénteken indult újabb szálra (egy másik nő is zaklatással vádolja) nem akartunk belekapaszkodni. Nem azért, mert félünk, és nem azért, mert Havas Henrikkel másként akarnánk bánni, mint bárki mással, aki hasonló dolgokat követ el.

Az a probléma, hogy az újabb vallomás olyan helyen hangzott el, amiben felelős és értelmes ember nem bízhat. A Tényekben leadott interjú lehet igaz, de hiába vállalja bátran a zaklatott nő a nyilvánosságot, a propagandatévé és annak teljesen szürreálisra züllesztett hírműsora sajnos már évekkel ezelőtt elvesztette azt a státuszát, hogy komoly ügyekben hivatkozni lehessen rá. Évek óta rendszeresen manipulatív, politikailag megrendelt, sokszor hazug híreket nyomnak, már rég nem számít, hogy egy hír igaz és szakmailag alátámasztott legyen.

Az egész ügy mocskos, és nemcsak attól, hogy ki vádol kit, vagy hogy mi történt valójában, hanem attól, ahogy a kormánymédia ezt kezeli. Havas ugyanis könyvet írt Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről, és a könyv pont most jelenik meg. A propaganda pedig minden erejével azon van, hogy a Fidesz érdekeinek megfelelően ebbe az egészbe a Jobbikot és Vona Gábor pártelnököt is belekeverje. És ettől bizony úgy tűnik, hogy itt nem a zaklatás és az áldozat sérelmének a bemutatása a fő cél (sőt, az sikkad el igazán), hanem egy újabb, politikailag vezérelt karaktergyilkosság. Korábbi példákból pedig tudjuk, hogy ezért bármire képesek, elég sok ocsmányságot elkövettek, ha ez volt a feladat. Azt pedig az áldozat sem tudhatta előre, hogy a bátor kiállása másnap már csak egy eszköz lesz a kormány ellenfeleinek csépeléséhez.

Az áldozat valószínűleg nem kalkulált azzal sem, hogy egy olyan műsorban mondja el a történetét, ami nem alkalmas arra, hogy bárki is higgyen neki. Kerestük, hogy mondja el nekünk is, mi történt, mert elég súlyosak a vádjai, végigmennénk rajtuk a szakma elvei szerint, de egyelőre nem sikerült szóra bírnunk. Ha összejön, ugyanúgy fogjuk kezelni, mint az összes ilyen, súlyos ügyet. (A Facebookon posztolt azóta, de ott inkább csak a nyilatkozata utórengéseire reagált.)

De ebben az egyenletben most még - a kormánymédia viselkedése miatt - elég sok az óvatosságra intő elem. Sajnos szépen látszik, hogy milyen átka van a hatalom által kreált és életben tartott, totálisan torz médiabirodalomnak: az eddigi, sok mocsok miatt azt is kétkedéssel fogadja a gondolkozó közönség, ami éppen pont valós és elég súlyos is. És mivel az újabb ügyet a Jobbikkal összemosva és vehemensen toló csicskamédia jó ideje nem tekinthető korrekt sajtóterméknek, nincs semmi okunk azt feltételezni, hogy ebben az ügyben kivételesen korrekten járnak el. Szarba pedig nem szívesen lép az ember.